Kalbama, kad I.Salmi buvo pasirinktas dėl pastarojo „fantastiškų“ asmeninių savybių. Jam bus mokamas 15 tūkst. eurų atlyginimas per mėnesį. Tačiau ES politinis korektiškumas skiriant suomį į „SitCen“ vadovo pareigas taip pat suvaidino svarbų vaidmenį – Šiaurės šalys iki šiol nėra gavusios pirmosios pakopos pareigų C.Ashton biure.

Kai kurie ES institucijų pareigūnai palankiau vertino vyresnio amžiaus kandidatus iš didesnių valstybių narių, susijusių žvalgybiniais ryšiais su Kinija, Rusija ir JAV, arba turinčių patirties kovojant su Artimųjų Rytų ir islamistų teroro grėsme Europoje.

Palyginti jaunas I. Salmi amžius taip pat kelia susirūpinimą, kad C.Ashton neplanuoja teikti didelės reikšmės „SitCen“ savo krizių valdymo struktūrose arba skirti lėšų papildomoms galimybėms.

Kiti šaltiniai nurodo, kad Suomijos istoriniai ir geografiniai duomenys puikiai atitinka postą: tradiciškai priimta Suomiją laikyti neutralia šalimi, turinčia ilgametę kontržvalgybinių operacijų su kaimynine Rusija patirtį.