"Šiandien gera diena Europai, nes, kaip manau, mes padarėme tai, kas būtina - susitarėme dėl Europos stabilumo mechanizmo. Turimas omenyje Europos finansų stabilumo mechanizmas, kuris yra pastovus, ir mes susitarėme dėl riboto Lisabonos sutarties pakeitimo, kuris leidžia pradėti šiam mechanizmui veikti", - sakė J.M.Barroso, kalbėdamas vėlai vakare ketvirtadienį spaudos konferencijoje Briuselyje.

Pasak jo, būtina veikti suderintai ir ES šalių nacionaliniu lygiu ir Europos Sąjungos lygiu. "Nacionaliniu lygiu tai reiškia biudžeto drausmės stiprinimą ir struktūros reformas", - pabrėžė J.M.Barroso.

Kai kurios iš šių priemonių, pasak jo, nepaprastai sudėtingos ir kelia susirūpinimą kai kuriai bendrijos daliai, bet jos būtinos, kad iš naujo būtų galima paleisti Europos ekonomiką.

"Mes turime sunkumų dėl konkurencingumo, mes tai sprendžiame", - pažymėjo Komisijos vadovas.

Priemonės, jo nuomone, būtinos ir Europos Sąjungos lygiu, ir jų jau imamasi, pavyzdžiui, dėl ekonomikos valdymo suderinimo. Taip pat turimi omenyje esminiai pokyčiai euro zonoje.

Pastaraisiais metais, sakė J.M.Barroso, išaiškėjo nesėkmės, kurios tapo itin pastebimos krizės laikotarpiu. Susitikimo dalyviai susitarė paspartinti šį darbą ir tikisi įvykdyti reformas iki 2011 metų birželio. Sausį bus atliktas pirmasis ES ekonomikos augimo būklės tyrimas, kuris padės parengti reformas, nukreiptas į stabilaus augimo užtikrinimą, pažymėjo J.M.Barroso. Pagrindinis ekonomikos augimo tikslas bus sukurti naujų darbo vietų.

"Euras stabilus, tai stipri valiuta. Yra sunkumų, yra klausimų kai kuriose mūsų valstybėse-narėse, tai tiesa, mes tai pripažįstame. Tačiau esame įsitikinę, kad mūsų valiuta stipri, ir visos tiek euro zonos, tiek ir ne euro zonos valstybės-narės, taip pat Europos institutai tvirtai pasiryžę darniai ir tvirtai pasipriešinti sunkumams", - pažymėjo Komisijos vadovas.

Jo nuomone, susitikime priimti "nepaprastai svarbūs vienbalsiai sprendimai". Drauge J.M.Barroso paragino "labiau koordinuoti ekonomiką".

Jis taip pat pažymėjo, jog svarbi Europos lyderių sprendimų viršūnių susitikime Briuselyje išvada buvo ta, kad ES pasiryžusi "daryti viską, kas būtina, kad garantuotų finansų stabilumą euro zonoje ir Europos Sąjungoje".