Smerkia nužudymus Rusijoje

Parlamentas smerkia žurnalistų nužudymus Rusijoje, ragina užtikrinti taikių demonstracijų laisvę bei reiškia susirūpinimą dėl M. Chodorkovskio ir P. Lebedevo teismo procesų. EP taip pat ragina paspartinti tyrimą dėl teisininko S. Magnitskio mirties.

„Šis atvejis puikiai rodo, jog dar esama didelių minėtos šalies teisinės sistemos problemų“, – pažymi EP ir priduria, jog „už agresiją prieš žmogaus teisių gynėjus, nepriklausomus žurnalistus ir teisininkus ar netgi jų nužudymą atsakingi asmenys vis dar pernelyg dažnai yra nenubaudžiami“. Parlamentas siūlo apsvarstyti galimybę uždrausti atvykti į ES Rusijos pareigūnams, kurie susiję su šia byla, ir įšaldyti jų Rusijos pareigūnų bankų sąskaitas bei kitą turtą ES valstybėse.

Ragina atsisakyti mirties bausmės

EP siūlo
Apsvarstyti galimybę uždrausti atvykti į ES Rusijos pareigūnams, kurie susiję su šia byla, ir įšaldyti jų Rusijos pareigūnų bankų sąskaitas bei kitą turtą ES valstybėse.
Parlamentas dar kartą ragina visame pasaulyje atsisakyti mirties bausmės. Europarlamentarai sveikina planus atsisakyti jos Baltarusijoje, tačiau reiškia susirūpinimą tuo, kad ji tebevykdoma. Savo ruožtu jie reikalauja, kad Iranas uždraustų užmėtymą akmenimis – „barbariškiausią mirties bausmės formą“. Europarlamentarai ragina apsvarstyti galimybę uždrausti atvykti į ES Irano pareigūnams, atsakingiems už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus, ir įšaldyti jų turtą.

Apsaugoti moteris ir homoseksualus

Europarlamentarai ragina geriau apsaugoti moterų ir vaikų teises. Jie kviečia siekti Jungtinėse Tautose priimti visuotinį moterų lytinių organų žalojimo moratoriumą, taip pat pasiūlyti ES reglamentą, draudžiantį importuoti prekes, pagamintas naudojant priverstinį (ypač vaikų) darbą.

Parlamentas „reiškia didelį susirūpinimą dėl to, kad visame pasaulyje dėl asmenų lytinės orientacijos vėl pradedamos pažeidinėti jų teisės, ir smerkia bet kokį smurtą prieš šiuos asmenis“. Europarlamentarai „apgailestauja, kad daugelyje šalių homoseksualumas vis dar laikomas nusikaltimu, už kurį baudžiama kalėjimu, o kai kuriais atvejais – net mirties bausme“, ir ragina pakeisti padėtį.

Atsisakyti ksenofobijos

EP „su dideliu susirūpinimu pažymi priverstinį romų bendrijos narių išsiuntimą ir tai, kad padaugėjo ksenofobijos atvejų ir neapykantos prieš mažumas ir migruojančias bendrijas kurstymo“. Europarlamentarai pakartoja raginimą valstybėms gerbti visus savo įsipareigojimus pagal ES teisę, o tais atvejais, kai šalys jų nesilaiko, ragina Europos Komisiją pradėti pažeidimo procedūrą.

L. Andrikienė atkreipė dėmesį ir į Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo teismą, kuris, jos nuomone, „kaip veidrodis atspindi supuvusią teisminės sistemos padėtį ir teisės viršenybės nebuvimą Rusijoje“. L. Andrikienė ragino vyriausiąją įgaliotinę „nepamiršti šių atvejų ir dėti pastangas, kad teisingumas Rusijoje taptų norma, o ne išimtis“.