„Tai yra prašymas visoms JAV ambasadoms Europos Sąjungoje dar kartą pakartoti savo poziciją, kad ES privalo laikytis ginklų embargo Kinijai“, - skelbiama 2010 m. vasario 17 d. kablogramoje, pasirašytoje valstybės sekretorės Hillary Clinton pavarde.

Keletą savaičių anksčiau, pasak informacijos iš slaptųjų dokumentų, ES pareigūnas pareiškė, kad bloko ginklų embargo panaikinimas būtų naudingas ES ir Kinijos santykiams, tačiau mažai tikėtina, kad tai įvyks dėl Vašingtono įtakos.

"ES ir Kinija šiuo metu yra strateginiai partneriai ir nėra jokios prasmės laikytis ginklų embargo. Aš taip pat manau, kad Europos nesugebėjimas pačiai, be kitų valstybių įtakos, priimti sprendimų yra apgailėtinas ir graudus“, - trečiadienį (gruodžio 15 d.) grupei žurnalistų sakė Kinijos ambasadorius Song Zhe. Jis taip pat pridūrė, kad bloko pataikavimas rodo jo silpnumą.

ES sustabdė ginklų pardavimą Kinijai po smurtinio protestuotojų demonstracijos malšinimo Tiananmenio aikštėje 1989 m. Iniciatyva panaikinti embargą 2004-2005 m. žlugo dėl didžiosios dalies valstybių narių pasipriešinimo, nepaisant Prancūzijos ir Vokietijos paramos.