Santykiai tarp ES ir viduryje bloko teritorijos esančios, bet atkakliai jam priklausyti neketinančios šalies nėra pagrįsti vieninga apibrėžta struktūra. Vietoje to, tarp abiejų pusių yra pasirašyta apie 120 susitarimų kiekvienai atskirai sričiai. Tokią struktūrą ES užsienio reikalų ministrai vakar pavadino „gremėzdiška“, „nenuoseklia“ ir „padrika“.

Jau seniai blogėjantys abiejų pusių santykiai „aiškiai pasiekė ribą“, pranešime teigia ministrai, užsimindami, kad Berno užsispyrimas gali tapti kliūtimi patekti į ES rinką. ES reikalauja tvirto, visa aprėpiančio susitarimo tarp abiejų pusių. Iš esmės, jie mano, jog atėjo laikas Šveicarijai nuspręsti, ar ji nori glaudesnės integracijos su ES, ar nori būti išstumta už rinkos ribų.

Pabrėždami, jog gerbia Šveicarijos nepriklausomumą, ministrai vis dėlto teigė, kad jie „priėjo išvados, kad, nors dabartinė abipusių susitarimų sistema gerai veikė praeityje, ateinančių kelių metų iššūkis bus pakeisti šią sudėtingą sistemą, kuri gimdo teisinį neapibrėžtumą, kuri dėl savo gremėzdiškumo tapo nepatogi valdyti ir kuri aiškiai pasiekė savo ribas“.

Kol nėra „veiksmingų susitarimų“, užtikrinančių, kad Šveicarija priims ES teisę, taip pat ir precedentinę teisę, besiremiančią Europos teisingumo teismo sprendimais, ir ją įgyvendins, vieningai Europos rinkai, kuri yra atvira ir Šveicarijai, stinga „būtino homogeniškumo“, teigia ministrai.

Kitaip tariant, kai kurie Šveicarijos įstatymai yra palankesni Šveicarijos kompanijoms ar gyventojams negu likusiems europiečiams. Konkrečiai ES ministrai teigė esą „labai susirūpinę“ kantoninėmis Šveicarijos mokesčių sistemomis, kurios, jų teigimu, prilygsta subsidijoms, išskiriančioms vietines firmas bei skatinančioms kurti verslą šalyje, o ne kur kitur. Ministrai norėtų, kad tokios primenybę teikiančios taisyklės būtų panaikintos.

Be to, ES ragina šalį griežčiau kovoti su mokesčių vengimu bei sukčiavimu.

ES taip pat nepatenkinta tuo, kad Šveicarija ne visuomet laikosi laisvo žmonių judėjimo principo – joje galioja taisyklės, reikalaujančios, kad kitų šalių piliečiai iš anksto praneštų apie savo atvykimą ir lauktų aštuonias dienas, kol tvarkomi dokumentai.

Šiuo metu derybas su Bernu dėl daugelio šių klausimų veda Europos Komisija, tačiau, kiek žinoma, derybos vyksta ne itin sklandžiai. Rugsėjo mėnesį Šveicarijos federalinė taryba primygtinai reikalavo, kad abiejų pusių santykiai ir toliau apsiribotų dvišaliais susitarimais dėl atskirų sektorių.