„Nors aktyvistai – tokie kaip G. Fariñas – yra persekiojami bei kalinami, jų balsas negali būti nutildytas. Europos Parlamento vaidmuo – sustiprinti šį balsą. Sacharovo premija yra EP prekės ženklas jam kovojant už žmogaus teises visame pasaulyje. Tuščia šių metų premijos laureato G. Fariñas kėdė geriausiai parodo šios kovos svarbą“, – ceremonijos metu sakė EP pirmininkas Jerzy Buzekas. Jis pareikalavo nedelsiant paleisti į laisvę visus Kubos politinius kalinius.

Europarlamentarai išklausė G. Fariñas kalbos įrašo. Laureatas kalbėjo: „Jau pats tas faktas, jog iš šios salos, kurioje gimiau, negalima netrukdomai išvykti ir į ją grįžti, didelei gėdai tų, kurie blogai mus valdo mūsų pačių Tėvynėje, nepaneigiamai liudija, kad mano šalies autokratinėje sistemoje, deja, niekas nepakito. Mes, šios šalies piliečiai, dabartinių Kubos vadovų akyse esame tokie patys, kokie praėjusiais šimtmečiais buvo Afrikoje grobiami ir prievarta į Ameriką gabenami mano protėviai. Kad aš ar koks kitas paprastas pilietis galėtų išvykti į užsienį, reikia gauti laisvės kortelę, kaip kad anksčiau jos reikėjo vergams, tik šiandien ji vadinama baltąja kortele.“

G. Fariñas prašė Parlamento nenusileisti Kubos vyriausybės elitui ir netenkinti jo reikalavimų, kol bus paleisti į laisvę visi politiniai ir sąžinės kaliniai; nutrauktas smurtą prieš taikius opozicijos narius ir grasinimai jiems; persvarstyti ir panaikinti visi žmogaus teises pažeidžiantys Kubos įstatymai; sudaryta galimybė kurtis opozicijos partijoms, valstybiniam socializmui nepavaldžioms žiniasklaidos priemonėms, nepriklausomoms profesinėms sąjungoms ir kitoms taikioms visuomeninėms organizacijoms; taip pat leista Kubos diasporos nariams dalyvauti šalies kultūriniame, ekonominiame, politiniame ir visuomeniniame gyvenime.

“Dėkoju Europos Parlamentui, kad jis neapleidžia Kubos žmonių šioje daugiau nei pusę amžiaus trunkančioje kovoje dėl demokratijos. Man suteiktą 2010 m. Sacharovo premiją už minties laisvę priimu tik todėl, kad jaučiuosi mažytė šios tautos, kuriai priklausyti man didelė garbė, pasipriešinimo dalelė“, – baigdamas savo kalbą teigė G. Fariñas.

48-erių G. Fariñas buvo nominuotas Sacharovo premijai kaip visų Kubos kovotojų už žmogaus teises ir laisves atstovas. Jis yra psichologijos daktaras, nepriklausomas žurnalistas ir politikos disidentas. Per keletą metų G. Fariñas surengė 23 bado streikus, gindamas kitus Kubos disidentus. Paskutinį, 135 dienas trukusį bado streiką jis nutraukė šių metų liepos 8 d., po to, kai, tarpininkaujant Katalikų bažnyčiai, šalies valdžia sutiko paleisti 52 politinius kalinius.

G. Fariñas yra įsteigęs nepriklausomą žinių agentūrą „Cubanacán Press“, skleidžiančią informaciją apie Kubos politinius kalinius. Tuo tarpu jo nuopelnai kovojant už interneto laisvę šalyje 2006-aisiais buvo įvertinti organizacijos „Žurnalistai be sienų“ premija.

Tai ne pirmas kartas, kuomet Sacharovo premija teikiama laureatui nedalyvaujant. 2008 m. Kinijos žmogaus teisių gynėjas Hu Jia negalėjo dalyvauti ceremonijoje, nes buvo įkalintas, – tuomet europarlamentarai išklausė jo žmonos kalbos įrašo. Birmos disidentė Aung San Suu Kyi bei Kubos organizacijos „Baltai vilkinčios moterys“ nariai taip pat negalėjo asmeniškai atsiimti premijos (atitinkamai 1991 ir 2005 m.) – tuomet ceremonijoje dalyvavo laureatų giminės arba atstovai.

1988 m. Europos Parlamento įsteigta Sacharovo premija kasmet teikiama už demokratijos ir laisvės įtvirtinimą kovojantiems žmogaus teisių gynėjams ar jų organizacijoms. Nugalėtojai apdovanojami diplomu bei 50 tūkst. eurų čekiu.