Savo rekomendacijoje vyriausybė rėmėsi Rumunijos akademijos raštu, leidžiančiu tokį pakeitimą. Rumunijos užsienio reikalų ministerija ir romų organizacijos, su kuriomis dėl šio pakeitimo nebuvo konsultuotasi, protestuoja prieš pasiūlymą, praneša „Romea.cz“.

Šių metų pradžioje panašų įstatymo projektą Europos Parlamentui buvo pateikęs rumunų europarlamentaras Sebastianas Bodu. Jo pagrindinis argumentas buvo tai, kad užsienyje žodis „romas“ painiojamas su žodžiu „rumunas“ (angl. atitinkamai „Rom“ ir „Romanian“).

Rugsėjį kalbėdamas per valstybinį radiją, Rumunijos prezidentas Traianas Basescu pareiškė, kad „vadinti čigonus „romais“ yra klaida“.

Kelios organizacijos (ne vien tik romų) pasirašė atvirą laišką, pavadintą „Mes esame romai!“, kuriame pasisakoma prieš šį įstatymo projektą.

Laiškas adresuotas projektą pristačiusiam Rumunijos parlamento nariui Silviu Prigoanai ir Ioneliui Haiducui, Rumunijos akademijos vadovui; laiške pateikiama nuolat atsinaujinančios diskusijos šia tema istorija ir aptariamas įstatymo projekto, kuris, autorių nuomone, pažeidžia tiek Rumunijos konstituciją, tiek tarptautines konvencijas, neteisėtumas.

Autoriai taip pat nagrinėja istorinę šio niekinančio pavadinimo reikšmę. Kai 14 a. pabaigoje romai atvyko į Rumunijos teritoriją, žodis „ţigan“ („čigonas“) buvo naudojamas, kalbant apie vergus kaip apie socialinę grupę. Vėliau šis terminas tapo romų kaip etninės grupės etikete.

Rumunijos romai susirūpino, kad valdžios institucijų parama terminui, kurį įžeidžiu laiko ne tik patys romai, bet ir daugelis rumunų, gali pabloginti romų padėtį ir sukelti rasistinio pobūdžio smurto protrūkį.

Jie ketina iškelti šį klausimą per Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimą. 1995 metais ESBO valstybės narės išreiškė nuomonę, kad romai turi turėti teisę išlaikyti savo tapatybę, o jei jiems neleidžiama save pateikti taip, kaip jie patys nori, tai yra diskriminacija.