Nuo 2009 m. liepos mėn. galioja pereinamasis laikotarpis, per kurį prekiautojai turėjo galimybę prie naujųjų taisyklių pritaikyti savo elektronines sistemas.

Už mokesčius ir muitus, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas Komisijos narys Algirdas Šemeta sakė: „Šiandien muitinė atlieka labai svarbų vaidmenį užtikrindama piliečių saugumą ir saugią prekybą. Iš anksto pateikiama saugumui svarbi informacija padės muitinėms anksti aptikti pavojų keliančias siuntas ir taip užtikrinti didesnį saugumą nevilkinant patikimų prekiautojų veiklos.“

Nuo 2011 m. sausio 1 d. visi prekiautojai, atliekantys muitinės formalumus ir dalyvaujantys tarptautinės logistikos operacijose, privalės prieš prekių įvežimą į Europos Sąjungą arba išvežimą iš jos ES muitinėms pateikti elektronines deklaracijas, kuriose turės nurodyti su saugumu susijusius duomenis. Be to, valstybių narių muitinės, tikrindamos į ES įvežamas ir iš jos išvežamas prekes, taikys visoje ES vienodus rizikos kriterijus.

Neseniai įvykę su oro transporto krovinių saugumu susiję incidentai parodė, kad tinkamam saugumui užtikrinti būtina griežtinti muitinės rizikos analizės sistemas. Iš anksto turėdamos saugumui svarbius duomenis (t. y. prieš tai, kai prekės fiziškai atvežamos prie sienos), muitinės galės veiksmingiau stebėti krovinių judėjimą ir geriau analizuoti riziką. Taigi, atlikdamos patikrinimus muitinės galės didžiausią dėmesį skirti didelį pavojų keliančioms siuntoms, o įvežimo ir išvežimo formalumų paspartinimas ir greitesnis prekių išleidimas padės užtikrinti sklandžią prekybą.

Su saugumu susiję duomenys, kuriuos turės pateikti prekiautojai, skiriasi, nelygu transporto priemonė ir muitinės operaciją atliekančio prekiautojo patikimumas. Gali būti prašoma pateikti tokius duomenis kaip prekių aprašymas, informacija apie siuntėją arba eksportuotoją, prekių vežimo maršrutas ir bet kokie galimi pavojai. Terminas, iki kurio reikia pateikti išankstinius saugumo duomenis, irgi skiriasi, nelygu transporto priemonė. Pavyzdžiui, jūra gabenamų krovinių duomenis reikia pateikti prieš 24 valandas iki prekių pakrovimo, automobilių keliais vežamų krovinių – prieš 1 valandą iki atvežimo, o tam tikrų oro transportu gabenamų siuntų – mažiau nei prieš 1 valandą.

Nuo 2009 m. liepos 1 d. prekiautojai išankstines saugumo duomenų deklaracijas galėjo teikti savanoriškai. Nuo 2011 m. sausio 1 d. šios deklaracijos turės būti teikiamos privaloma tvarka.