Juliano Assange byla atkreips dėmesį į naujai pristatytas europietiškas kovos su nusikalstamumu procedūras, kuriomis siekiama suteikti veiksmingesnių priemonių kovai su tarpvalstybiniu nusikalstamumu. J.Assange'as antradienį buvo suimtas Jungtinėje Karalystėje jam pateikti įtarimai dėl išžaginimo, tik laiko klausimas, kada jis bus išduotas Stokholmui.

Dėl naujų procedūrų žmonėms, kurių nusikalstamą veiklą tiria viena Europos jurisdikcija, tapo sunkiau išvengti teisminio persekiojimo kreipiantis į kitą jurisdikciją. Daugelis apžvalgininkų pastebėjo, kad tai padės kovoti su nusikalstamumu, o kova su nusikalstamumu yra vienas svarbiausių ES tikslų.

ES sienų kontrolės panaikinimas ne tik suteikė Europos piliečiams visišką judėjimo laisvę, bet ir praplėtė nusikaltėlių galimybes. Šiame kontekste, kovos su nusikalstamumu stiprinimas yra ne tikslas, o pirmoji ir svarbiausia Europos integracijos pasekmė. Tačiau šis teiginys neneigia policijos ir teisingumo sistemų bendradarbiavimo būtinybės, kuris ypatingai svarbus prekybos žmonėmis srityje.
Didelio rezonanso sulaukusi byla svarbus etapas įstatymų tobulinime

J.Assange atvejis yra itin sudėtingas, nes tiesioginis valstybinės valdžios vykdymas visoje ES iškelia piliečių apsaugos teisės klausimą, todėl šioje srityje reikia dar daug nuveikti. Pavyzdžiui, vienintelis Europos arešto orderio (EAO) tikslas yra palengvinti operatyvų kitoje valstybėje narėje suimtojo asmens ir perdavimą pirmajai valstybei, siekiant jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tačiau tokiais atvejais labai mažai dėmesio skiriama įtariamųjų teisėms.

Iš esmės EAO daro prielaidą, kad visos ES valstybės narės turi visiškai pasitikėti savo Europos kaimynių teismų sistemomis, nes nepaisoma „dvigubo baudžiamumo" sąlygų, kuriomis įtariamasis gali būti išduotas tik tuomet, kai įvykdyta veikla laikoma nusikalstama veikla tiek išduodančiojoje, tiek vykdančiojoje valstybėje jurisdikcijoje.

Didelio rezonanso sulaukusi byla yra svarbus etapas teisminių įstatymų tobulinimui. Didelį dėmesį reiktų skirti įtariamųjų teisėms. Tai nereiškia, kad J.Assange nereikia pasirūpinti savo teisine gynyba. Labai svarbu pabrėžti, kad visi Europos piliečiai turi visiškai pasitikėti savo teisių apsauga visose jurisdikcijose, pažymi "EurActiv".