Tačiau paklaustas, ar artimiausiu metu galima tikėtis ryškesnio persilaužimo Turkijos derybose dėl narystės, jis nesakė nieko konkretaus.

„Viskas juda teigiama kryptimi“, sakė J. Buzekas, primindamas Europos Komisijos ataskaitas, rodančias, jog, nepaisant kai kurių trūkumų, Turkija padarė pažangą, siekdama atitikti narystės kriterijus. Vis dėlto, spaudžiamas pasakyti, ar procesas, dabar beveik įstrigęs dėl neišspręsto Kipro klausimo bei Europoje jaučiamo nepritarimo Turkijos stojimui, gali būti pagreitintas, J. Buzekas sakė, kad nėra prasmės ką nors teigti, kol nepašalintos esamos kliūtys. „Labai didele problema“ Parlamento pirmininkas pavadino teritorinius ginčus dėl Kipro bei pabrėžė, kad, norėdama atitikti ES standartus, Turkija privalo įgyvendinti daugiau reformų. Visoms šalims kandidatėms nebuvo lengva pasiekti reikalaujamus kriterijus, sakė jis.

J. Buzekas pripažino, kad tarp turkiškosios ir graikiškosios Kipro dalių vadovų vykstančios derybos dėl salos suvienijimo „iki šiol nebuvo labai efektyvios“. Turkija atsisako atverti savo uostus ir oro uostus graikams, kol ES negrįš prie savo pažado leisti tiesioginę prekybą su Kipro turkais: tai buvo pasiūlyta dar 2004 m., tačiau graikiškasis Kipras, tais pačiais metais įstojęs į Sąjungą, pasiūlymą blokavo. Dėl uostų blokados ES 2006 m. sustabdė derybas su Turkija dėl aštuonių iš 35 derybinių „skyrių“.
J. Buzekas teigė nesutinkąs su daugelio Europos vadovų reiškiamu pasipriešinimu Turkijos stojimui į ES dėl didelių kultūrinių skirtumų. Jis sako parašęs laišką Turkijos vadovybei, aiškindamas, kad kai kurios pastabos šiuo klausimu jam buvo priskirtos klaidingai.