Tokie aukščiausio lygio susitikimai vyksta dukart per metus: vieną kartą – Rusijoje, antrąjį – ES valstybėje. Šiame susitikime ES atstovauja Europos Tarybos ir Europos Komisijos vadovai (Hermanas van Rompuy bei Jose Manuelis Barroso), taip pat aukščiausioji ES diplomatė Catherine Ashton bei prekybos komisaras Karelas de Guchtas. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas atvyko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Jei antradienį, kaip planuota, tarp Rusijos ir ES bus pasirašytas memorandumas, skelbiantis derybų dėl Rusijos stojimo į PPO pabaigą, tai reikš, kad ES visų savo 27 narių vardu pareiškia neprieštaraujanti Rusijos prisijungimui prie šios tarptautinės organizacijos.

Susitikimo išvakarėse Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Prichodko teigė, jog „nelaiko neįmanomu dalyku“, kad pagrindiniai darbai gali prasidėti jau kitąmet. „Kai kurie klausimai visiškai suderinti. Artėjame prie ribos, kai teks ieškoti atsakymų į klausimus, reikalaujančius politinių sprendimų“.
Abi pusės aptars ir vizų panaikinimo klausimą, tačiau, kaip prieš susitikimą teigė ES atstovybės Maskvoje vadovas Fernando Valenzuela, konkrečių datų greičiausiai nustatyta nebus.

„Mes mieliau kalbame ne apie datas, o apie klausimus, problemas, kurias būtina išspręsti, dirbant kartu. O dirbtinis kokių nors datų nustatymas tam nepagelbės“, - agentūrai „Interfaks“ kalbėjo F. Valenzuela.