.
„Mano nuomone, sukurti efektyviai veikiantį ES energetikos infrastruktūros tinklą, įmanoma tik tada, kai tinklo plėtra bus koordinuojama bei tinkamiausias jo modelis nustatomas Europos lygmeniu,“ – komiteto posėdyje kalbėjo Zigmantas Balčytis, sakoma pranešime spaudai.

Anot jo, jei Europos Komisija imasi sudaryti vieningą visos ES energetikos infrastruktūros žemėlapį, būtų logiška, kad minėta institucija peržiūrėtų valstybių narių nacionalinius energetikos planus ir teiktų rekomendacijas, kokį energijos rūšių derinį pasirinkti, matant visos ES poreikių ir galimybių kontekstą.

„Tokios EK rekomendacijos galėtų padėti valstybėms apsispręsti dėl investicijų į naujus energetikos objektus ir iš dalies būtų papildomas saugiklis dėl energijos gamybos ir perdavimo sukoncentravimo vienose rankose. Ši problema gali iškilti kai kurioms valstybėms narėms planuojant statyti didelius energetinius objektus, kaip atomines jėgaines , neturint tam pakankamų lėšų, todėl privatiems strateginiams investuotojams gali būtų perduotas energetikos infrastruktūros, kaip perdavimo tinklų, valdymas, o tai tikrai nepadidintų bendro ES energetinio saugumo ir neužtikrintų geresnių kainų mūsų vartotojams ,“ – sakė Z.Balčytis.

Parlamentaro teigimu, valstybėse narėse energijos trūkumo ir priklausomybės nuo vieno tiekėjo problemas, galima būtų spręsti ir labiau paskatinant atsinaujinančių šaltinių vystymą.

„Šiandien energija, pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių, yra brangesnė, nei tarkime, dabar gaminama atominė energija, todėl būtų naudinga, jei ES finansiniais instrumentais valstybėms narėms, prisiėmusioms didesnius įsipareigojimus negu numatyta 20/20/20 strategijoje, padėtų kompensuoti išaugusias sąnaudas dėl atsinaujinančių šaltinių dalies padidėjimo. Ateityje šis gamybos kainų santykis turėtų keistis alternatyviosios energetikos naudai ir dabar padarytos investicijos atsipirktų didesniu energetiniu saugumu ir labiau aplinką tausojančia energetika ,“ –įsitikinęs Z.Balčytis.

Europos parlamentaro nuomone, Europa turėtų pirmiausia investuoti tik į tokius energetinius projektus, kurie suteikia didžiausią pridėtinę vertę ir naudą Bendrijos ekonomikai, energetiniam saugumui ir ypač ES nepriklausomos vidaus energetikos rinkos sukūrimui.