Spalį Parlamento nariai balsų dauguma pritarė 20 savaičių motinystės atostogoms ir dviejų savaičių tėvystės atostogoms, atsižvelgdami į lyčių lygybę bei darbo ir asmeninio gyvenimo balansą. Tačiau tokiam Parlamento pasiūlymui griežtai pasipriešino Ministrų Taryba, kurioje balsuoja šalių deleguoti ministrai.

Vienbalsė opozicija

Gruodžio 6 d. vyksiančiame ES užimtumo ir socialinių reikalų ministrų susitikime paaiškės, kodėl pastarieji vieningai nepritaria naujam įstatymo projektui.

Nesutarimai kilo dėl 1992 m. pasirašytos direktyvos dėl nėščiųjų darbuotojų sveikatos ir saugos atnaujinimo. Europos Komisija anksčiau buvo pateikusi rekomendacijų motinystės atostogas ilginti iki 18 savaičių ir užtikrinti, kad moterys galėtų gauti bent nedarbingumo pažymėjimą.

Parlamentas pasiūlymą užginčijo teigdamas, kad ES turėtų būti ambicingesnė, atsižvelgdama į Sąjungos pasiūlymus dėl lyčių lygybės ir remtis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, kuriomis siūloma motinoms kūdikius krūtimi maitinti ne trumpiau, kaip šešis mėnesius.

Regresyvūs planai

Prancūzija, Ispanija ir Jungtinė Karalystė Parlamento planus užginčijo pareiškusios, kad motinystės atostogų ilginimas turės neigiamą poveikį, nes atbaidys darbdavius nuo jaunų moterų įdarbinimo.

Švedijos vyriausybė taip pat atmetė planus baimindamasi pakenkti savo „belytei“ vaiko priežiūros atostogų sistemai.

Parlamentui pavyko pasiekti Tarybos sutikimą dėl būtinybės apriboti ES teisės aktus ir juos suderinti su pagrindiniais sveikatos ir saugos reikalavimais, paliekant teisę atskiroms vyriausybėms sukurti savo socialinės apsaugos sistemas.

Mažai tikėtina, kad ministrai sprendimą dėl teisės aktų apribojimo priims jau kitą savaitę, nors Belgija tikisi, jog tai bus padaryta prieš pasibaigiant pastarosios pirmininkavimo terminui. Tačiau Parlamentas pernelyg ilgai sugaišo skaičiuodamas iki 20 savaičių prailgintos vaiko priežiūros pašalpos išlaidas.

Nacionalinės vyriausybės, nepritariančios motinystės atostogų ilginimui, tyrimų rezultatais nebuvo patenkintos.