Prie tokios išvados, kaip teigiama parlamentaro biuro pranešime spaudai, politikas priėjo po vakar Europos Parlamente vykusių Saugumo ir gynybos pakomitečio viešųjų svarstymų "Priešraketinės gynybos sistema Europai. Uždaviniai", kai JAV gynybos sekretoriaus atstovas Europai Robertas Bell diplomatiškai išvengė jam užduoto tiesioginio klausimo.

Klausymų metu V. Landsbergis teiravosi Roberto Bell: "ar Jungtinės Valstijos kada nors paklausė, ar niekad, kodėl Rusija nori laikyti Europą silpnesnę ir neapginamą, mažų mažiausiai, paralyžiuotą raketinės gynybos dalykuose, kuomet ši nuostata prieštarauja Rusijos taikiai ir taikdariškai politikai Europoje nuo Kaukazo iki Estijos?"

Ambasadorius, užuot atsakęs, apsiribojo bendromis frazėmis.

"Mano nuomone, Lisabonoje įvyko pokytis kalbant apie naujas gaires bendradarbiavimui su Rusija dėl priešraketinės gynybos, ir aš tikiuosi, kad šios diskusijos rimtai prasidės per ateinančias savaites. /.../ Tai yra itin svarbūs dalykai, bet aš žvelgiu į juos su pasitikėjimu, nes mano ankstesnė patirtis kaip NATO pareigūno dirbant su Rusija buvo sėkminga", - teigė R. Bell, atsakydamas į V. Landsbergio klausimą.

DELFI primena, kad praėjusį mėnesį Lisabonoje vykusiame viršūnių susitikime Rusija ir NATO susitarė išsiaiškinti, kokiu būdu būtų galima bendradarbiauti kuriant naują priešraketinės gynybos skydą Europoje.