„Sanglaudos politika teikia didelę naudą ne tik skurdesniems ES regionams, bet ir visai Europai“, - antradienį (lapkričio 30 d.) pranešime spaudai teigė ES regioninės politikos komisarė Johannes Hahn. Skubus pranešimas buvo parengtas po to, kai „Financial Times“ ir Tiriamosios žurnalistikos biuras paskelbė duomenis apie lėšų iš ES sanglaudos paramos fondo gavėjus.

JAV kompiuterių gigantė „IBM“ yra didžiausia paramos gavėja, gavusi daugiau nei 24 mln. eurų projektams įvairiose šalyse įgyvendinti. 15,6 mln. eurų šios sumos buvo skirti aptarnavimo centrui Vroclave, Lenkijos pietuose, 2,6 mln. eurų - panašiam centrui Čekijoje ir likę 985 tūkst. eurų – centrui, įsikūrusiam Vengrijoje.

JAV gaiviųjų gėrimų milžinė „Coca-Cola“ taip pat figūruoja sąraše. Gautą 902,071 tūkst. eurų paramą bendrovė skyrė savo gamybos linijų modernizavimui Vengrijoje ir Estijoje, taip pat personalo apmokymams Vokietijoje.

Be „Coca-Cola“, dokumentuose minimas greito maisto restoranų tinklas „McDonalds“, panaudojęs 59,708 tūkst. eurų ES mokesčių mokėtojų pinigų darbuotojų Švedijoje ir Ispanijoje „tobulinimui“.