"Jungtinės Valstijos ir Rusija, kurios turi 95 proc. pasaulio branduolinių ginklų arsenalų, dabar turi istorinę galimybę įvykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus ir sustiprinti taiką, sumažindamos dislokuotų strateginių kovinių galvučių ir jų gabenimo sistemų skaičių, taip pat sukurdamos abiem šalims naudingos kontrolės tvarką", - sakoma antradienį išplatintame C.Ashton pareiškime.

"Naujos START ratifikavimas sustiprins ginkluotės kontrolės režimą ir pasaulinį neplatinimo režimą. Europos Sąjunga nuolat pabrėžia visa apimančio požiūrio į šiuos klausimus būtinybę. Reikia bendromis visos tarptautinės bendrijos pastangomis stiprinti nusiginklavimo procesą, ginkluotės kontrolę ir neplatinimo režimą, kurie atitinka saugumo visiems interesus", - sakoma dokumente.

"Todėl Europos Sąjunga visiškai remia JAV ir Rusijos vyriausybių pastangas ir laukia, kad greičiau būtų ratifikuota ir įvykdyta START", - pabrėžė C.Ashton.

Minima sutartimi, kurią Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė balandį, kiekvienai šaliai leidžiama turėti daugiausia 1 550 dislokuotų kovinių galvučių - maždaug 30-čia proc. mažiau nei buvo nustatyta 2002 metais.