Komisija pripažįsta, kad užimtumo reguliavimas iš esmės yra valstybių narių kompetencija, tačiau žada padėti valstybėms narėms ieškoti sprendimų, kaip galima būtų užtikrinti, kad darbo rinkos dalyvių patirtis atitiktų paklausą.

„Turime žmonėms suteikti šiandienos ir ateities darbo rinkoje reikalingus darbo įgūdžius“, - sakė László Andoras, už užimtumą, socialinius reikalus ir įtrauktį atsakingas komisaras, pristatydamas šiuos pasiūlymus Europos Parlamente Strasbūre. - „Žinome, jog net dabar kai kurie darbdaviams sunku užpildyti tuščias darbo vietas, nes jie neranda tinkamą patirtį turinčių žmonių“.

ES pareigūnai mano, kad artimiausiu metu patyrusių darbuotojų labai trūks tokiose srityse kaip ICT (informacinės ir komunikacinės technologijos) ir sveikatos apsauga.

„Taip, krizė atėmė milijonus darbo vietų. Taip, susiduriame su vis didesne tarptautine konkurencija. Tačiau tai ne priežastis bėgti nuo konkrečių veiksmų“, - Strasbūre kalbėjo komisaras. - „Priešingai, tai raginimas veikti ir kurti savo ateitį. Kurti daugiau ir geresnių darbo vietų“.

Šiuo metu ES registruota apie 23 mln. bedarbių, tai sudaro 10% darbingo amžiaus gyventojų.
„Naujų įgūdžių ir darbo vietų strategijoje“ numatyti galimi veiksmai 4 srityse: darbo rinkos funkcionavimo, įgūdžių vystymo, darbo vietos kokybės ir darbo sąlygų bei darbo vietų kūrimo. Strategijoje siūloma imtis 13 konkrečių veiklų ES lygiu, bendradarbiaujant su vyriausybėmis, socialiniais partneriais ir visuomene.