„Šįryt kalbėjausi su prezidente Dalia Grybauskaite. Kaip žinoma, tai mano buvusi kolegė, su kuria yra labai geri santykiai, paremti pasitikėjimu. Tikiu, kad Dalia priims teisingą sprendimą ir kartu su kitais politikais padės jūsų šalyje užtikrinti teisių lygybę“, - spaudos konferencijoje Vilniuje pirmadienį sakė eurokomisarė.

Ji priminė, kad Europos Sąjungos vertybės garantuoja lygias teises visiems visuomenės nariams ir išreiškė viltį, kad Lietuvos visuomenė taip pat remiasi šiomis europietiškomis vertybėmis.

Lietuva dėl gresiančios homoseksualų diskriminacijos į akiratį pateko vėl, kai neseniai Seimas po pateikimo pritarė Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisoms, kuriose siūloma taikyti piniginę baudą už „viešą homoseksualių santykių propagavimą“ t.y.. eitynes, ginančias seksualinių mažumų teises arba bet kokį visuomenės švietimą apie LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teises. Tuo pasipiktino LGTB organizacijos ir paskiri ES politikai. V.Reding sulaukė oficialių kreipimųsi.

ATPK pataisos rengėjas – radikaliais pasisakymais ir veiksmais prieš gėjus pagarsėjęs Seimo narys Petras Gražulis.

V. Reding Vilniuje dalyvauja Europos lyčių lygybės instituto renginyje, susitinka su Lietuvos politikais.