Skubios telekonferencijos metu, Europos finansų ministrai ir aukšto rango pareigūnai iš Europos centrinio banko ir Tarptautinio valiutos fondo, pirmą kartą priėmė sprendimą panaudoti gegužės mėnesį įsteigto 750 mlrd. Eurų neatidėliotinos paramos bendrai valiutai fondo lėšas euro gelbėjimui. Airija taps pirmoji šalis, kuriai bus suteikta parama iš šio fondo, nes krizę išgyvenančiai Graikijai 110 mlrd. eurų finansinė parama buvo suteikta iš atskiro fondo.

Baimindamiesi, kad dviejų iš 16 bendrą valiutą turinčių valstybių gelbėjimas neapsaugos euro zonos nuo panašų pavojų keliančių didelį biudžeto deficitą turinčių šalių - Ispanijos ir Portugalijos, finansų ministrai sekmadienį susirinko siekdami užkirsti kelią galimam spaudimui iš šiandien ryte atsidariusių obligacijų rinkų.

„Ministrai sutinka, kad Europos Komisijos ir Europos centrinio banko Airijai suteikta parama užtikrins finansinį stabilumą ES ir euro zonoje", - teigiama ES šalių vyriausybių išplatintame bendrame pareiškime.

Už ekonomikos ir pinigų reikalus atsakingas EK narys Ollis Rehnas, derybose su Airijos vyriausybe atliekantis pagrindinį vaidmenį teigė, kad sprendimas suteikti finansinę pagalbą Airijai reiškia, kad per artimiausią savaitę bus įgyvendinta trejų metų programa.

"Ruošiama patariamoji programa apims tiek fiskalinius Airijos ekonomikos iššūkius, tiek potencialius bankų sektoriaus kapitalo poreikius", - sakė O.Rehnas.