Susirūpinimą kelia biudžeto mažinimas visose Europos sostinėse, kurios šią savaitę stebėjo dramatiškai žlugusias valstybių narių ir Europos Parlamento derybas dėl ES išlaidų 2011 metams. Tokia situacija kelia pavojų sporto politikos finansavimui ES lygmeniu.

„Visiškai nėra pinigų“

„Lisabonos sutarties 165 straipsnis suteikia mums teisinį pagrindą, bet ne biudžetą. Deja, sutartis įsigaliojo labai netinkamu laiku, kuomet sporto politikos programai lėšų skirti negalime. Nepaisant to, mes ir toliau teiksime pasiūlymus dėl parengiamųjų veiksmų ir ruošimės pristatyti pilną programą 2014 m., tačiau lėšų šiems planams įgyvendinti bus labai sunku rasti“, - vakar per posėdį sakė DG Švietimo ir kultūros direktorius Gregory Paulgeris, atsakingas už ES sporto politikos rengimą.

„Viskas priklauso nuo to, kaip greitai Taryba priims sprendimą. Šią savaitę per derybas EP nariai buvo nusiteikę griežtai, nes mes norime įsitikinti, kad Jungtinė Karalystė ir Nyderlandai rimtai atsižvelgia į ES Lisabonos sutarties suteiktus įgaliojimus. Bet jeigu JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas laikysis savo pozicijų, mes neteksime finansavimo visoms sporto ir kultūros programoms“, - teigė Vokietijos Žaliųjų parlamentarė Helga Trupel.

Anot Vokietijos EP narės ir komiteto pirmininkės Doris Pack, finansavimo neapibrėžtumas reiškia, kad "Komisijai prireiks išradingumo, siekiant tinkamai įgyvendinti 165 sutarties straipsnį“. „Nedarykime klaidos, stengdamiesi padaryti viską ir sulaukti niekinių rezultatų. Privalome sutelkti dėmesį į keletą tikslų, kuriuos galime pasiekti per ateinančius 4-5 metus", - Sakė D.Pack.

Suomijos europarlamentaras, komiteto pirmininko pavaduotojas Timo Soini perspėjo: "Sutarties straipsnis turi būti aiškiau apibrėžtas. Pakankamai ilgai tam ruošėmės, bet prieš įdiegiant visas iniciatyvas, mums reikalingas daug tvirtesnis Europos sporto įstatymo pamatas“.
Tuo tarpu Lenkijos europarlamentaras Piotras Borysas mano, kad didžiausias iššūkis naujajai ES sporto politikai yra tai, kad „ji nėra pakankamai tiksliai apibrėžta“.

„Dėl kai kurių žmonių skeptiško požiūrio, kyla tuščiažodžiavimo pavojus. Jeigu nevyks tinkama tarpusavio komunikacija, mes nieko nepadarysime", - įspėjo Airijos EP narys Seanas Kelly.
Europos olimpinio komiteto prezidentas Patrikas Hickey, sakė: „Siekdami geresnės ES sporto politikos, norime bendradarbiauti su ES institucijomis“.