Airijos ministras pirmininkas Brianas Cowenas atsisako kreiptis dėl ES paramos, matyt, tikėdamasis, kad asketiško 2011 metų biudžeto patvirtinimas padės išsiversti be ES paramos fondų. Gruodžio 7 dieną Airija pristatys biudžetą, numatantį apkarpyti išlaidas arba pakelti mokesčius.

Tačiau euro zonos pakraščio šalys, tokios kaip Ispanija ir Portugalija, tampa vis nekantresnės, nes Airijos problemos turi įtakos ir šių valstybių bandymams pasiskolinti.

Iš Europos Komisijos, Tarptautinio valiutos fondo ir Europos centrinio banko atstovų sudaryta komanda ketvirtadienį išvyko į Dubliną. Komanda planuoja įvertinti Airijos bankininkystės sektoriaus padėtį ir nuspręsti, ar ES būtina prisidėti prie valstybės finansų, kurie smarkiai nukentėjo valdžiai dedant visas pastangas išgelbėti šalies bankus.

„Mūsų atvykimas galėtų būti vertinamas kaip pagalba, atliekant programos pasiruošimo darbus, jei to reikalauja Airijos vyriausybė ir taip mano esant būtina vykdyti kitos euro zonos valstybės narės", - teigė už ekonomikos ir pinigų reikalus atsakingas ES komisaras Ollis Reinas.