ES valstybių narių finansų ministrai pareiškė europarlamentarams, jog jų pateiktas ultimatumas – suteikti Parlamentui teisę tiesiogiai dalyvauti, sprendžiant dėl ES mokesčių nuo 2013 m. – yra „visiškai nepriimtinas“. Jungtinę Karalystę, atsisakiusią pradėti diskusiją dėl ES mokesčių, palaikė Vokietija ir kitos šalys.

Europos Parlamentas palaiko idėją, kad ES biudžetas galėtų būti finansuojamas iš tiesioginių ES mokesčių, pavyzdžiui, visos ES PVM, energijos mokesčio ar įmonių pajamų mokesčio.

Vakar buvo aptariamas 2011 m. ES biudžeto klausimas. Parlamentas siekia padidinti ateinančių metų biudžetą 6%. Tuo tarpu viršūnių susitikime prieš dvi savaites šiam planui pasipriešino britų premjeras Davidas Cameronas, kurį palaikė dar 12 šalių narių, ir pasiūlė biudžetą didinti ne daugiau kaip 2,9%.

Vakar Parlamentas pareiškė, kad su 2,9% padidinimu sutiks tik tokiu atveju, jei jam bus leista tiesiogiai dalyvauti, sprendžiant dėl ES mokesčių įvedimo, ir jei bus įkurtas fondas „nenumatytiems atvejams“, kuris leistų neoficialiai padidinti Briuselio išlaidas trim milijardais svarų sterlingų. Tam pasipriešino ministrai, tad susitarimas nebuvo pasiektas.

Derybos bus tęsiamos pirmadienį, tačiau, jei iki gruodžio mėnesio nebus pasiektas susitarimas, ES biudžetas liks toks pat, koks buvo 2010 m.