"Dabar svarstome vadinamuosius instrumentus, kurie gali būti tam panaudoti", - sakė V. Landsbergis, - "Tačiau joks instrumentas nebus blizgantis ir efektyvus, o tik surūdijęs, kol mūsų laisvoje, netotalitarinėje Europoje nepasieksim sutarimo vienu pamatiniu klausimu".

Europarlamentaras priminė, kad "2011-aisiais ateina 20 metų sukaktis, kai išnyko komunistų imperija SSRS, ir durys į laisvę atsivėrė visoms jos pavergtoms tautoms, o buvusios kontinentinės kolonijos ryžosi kurti savas valstybes. Griuvo kalėjimas - didžiojo lūžio diena", - sakė V. Landsbergis ir taip pat pažymėjo, kad "ES ir pirmiausiai Europos Parlamentas turi tai įvertinti aukščiausiu teigiamu ženklu, kuris atmes kai kieno siūlomą neigiamą "pasaulinės tragedijos" ženklą. "Anot V. Landsbergio, "toks yra būtinas pačios Europos vertinantis apsisprendimas, kurio stoka per ilgai slegia ir nuodija politikų sąmonę".

Baigdamas Europos Parlamento narys paskatino Europos istorijų sutaikymo grupę imtis to, kaip svarbiausio uždavinio - "prioritetų prioriteto, nes kitaip galime likti įvelti ir sukaustyti krūvoje antrareikšmių dalykų, pavienių nusikaltimų svarstymuose", - teigė jis.