Pinigai plano įgyvendinimui bus surinkti iš mokesčių mokėtojų ir energetikos įmonių. ES tikisi, kad bendras elektros ir dujų tiekimo tinklas apsaugos atskiras valstybes nares nuo konfliktų su Rusijos tiekėjais.

2009 m. sausį kelioms ES valstybės narėms dujų tiekimas iš Rusijos per Ukrainą buvo nutrauktas trims savaitėms.

„Iki 2015 m. nė viena valstybė narė neturėtų būti izoliuota", - teigiama Europos Komisijos (EK) ataskaitoje.

Pastovi ir saugi sistema

Planas nutiesti bendrą elektros ir dujų tiekimo tinklą nėra naujas, tačiau labai svarbu, kad jam pritarė vokietis G.Otingeris, nes anksčiau Vokietija darė stiprų spaudimą teisės aktų susilpninimui.
Dabar G.Otingeris siūlo atsisakyti biurokratinių procesus ir pagreitinti leidimų išdavimą.

"Senosios energetikos sistemos pakeitimas į naują, pastovią ir saugią sistemą gali užtrukti, tačiau ambicingi sprendimai privalo būti priimti dabar pat. Norėdami turėti veiksmingą, konkurencingą ir mažai anglies naudojančią sistemą, privalome europinti mūsų energetikos politiką ir dėmesį sutelkti į kelis neatidėliotinus prioritetus. Artimiausiems dešimčiai metų reikalingos investicijos į energetikos infrastruktūras siekia 1 trilijoną eurų", - pareiškime teigė G.Otingeris.

Siekiant sumažinti sąskaitas už pastatų šildymą, planuose taip pat numatoma namų savininkams ir vietos valdžios institucijoms padėti renovuoti suskilusius pastatus.