Naujų saugumo priemonių nuspręstą imtis po praėjusios savaitės pranešimų apie ES institucijoms adresuotus ir oro paštu iš Jemeno ir Graikijos išsiųstus paketus su sprogstamosiomis medžiagomis. ES-27 valstybių narių transporto ministrai naująsias saugumo priemones aptars gruodžio 2 d. vyksiančiame susitikime.

Briuselyje surengtame valstybių narių saugumo ekspertų ir aviacijos pramonės atstovų susitikime, už transportą atsakingas Europos komisaras Simas Kallas paskelbė planuojantis aptarti galimą grėsmę saugumui ir jos stabdymo priemones lapkričio 9 d. kolegijos susitikimo metu.

Siekdama griežtesnių siuntų patikrinimo reikalavimų, ypač aktyviai peržiūrint saugumo priemones dalyvauja Vokietija. Vienas siuntinių su paslėptais sprogmenimis, buvo siunčiamas iš Jemeno ir perkeltas į kitą lėktuvą Kelno-Bonos oro uoste. Teigiama, kad sprogstamasis paketas iš Graikijos, adresuotas Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, buvo tikrinamas du kartus, prieš pristatant jį į kanclerės biurą Berlyne.

„Pastarųjų savaičių įvykiai įrodo, kad būtinas geresnis oro paštu siunčiamų siuntų koordinavimas ES lygiu“, - teigė S.Kallas. Jis pritarė saugumo priemonėms, kurių individualiai ėmėsi valstybės narės, taip pat ir JAV, susidūrusios su netikėtomis situacijomis.