Prieš B.Obamos pergalę prezidento rinkimuose "žmonės tam tikra prasme idealistiškai manė, kad ateis jis ir viskas bus gerai, kad bus pažanga sprendžiant tokius klausimus kaip klimatas, įtempti santykiai, prekyba", sakė Hugo Brady iš Europos reformų centro (Center for European Reform).

"Nė viena šių vilčių neišsipildė, - sakė jis agentūrai AFP. - Reikalai smarkiai nepagerėjo, išskyrus moralinio pamato sustiprinimą".

Tačiau analitikai linkę dėl to kaltinti pačią Europos Sąjungą (ES), kuri tokia susiskaldžiusi ir lėtapėdė, kad praleido progą pasinaudoti "2008-ųjų Obamos momento galimybėmis".

"Europa nori būti pasaulinė žaidėja, tačiau jai stinga valios ir pasiryžimo, - sakė H.Brady. - Kol taip bus, santykiai su Jungtinėmis Valstijomis nepasikeis".

ES Saugumo studijų instituto direktorius Alvaro de Vasconcelosas taip pat pabrėžė, kad Europa "nepasinaudojo galimybių langu, kuris buvo atvertas B.Obamai tapus prezidentu".

"Jai teks imtis kur kas didesnių pastangų labiau komplikuotame tarpsnyje, kuris laukia priešakyje", - pridūrė jis.

Europos neveiksnumas ir stiprėjanti kylančių pasaulio milžinių įtaka paskatino Vašingtoną "po truputį suvokti, jog svarbu atsižvelgti į daugiapolį pasaulį", sakė A.de Vasconcelosas.

Gruodį Kopenhagoje vykusiose derybose dėl kovos su klimato kaita, kurios baigėsi nesėkme, Vašingtonas stojo į vieną gretą su Pekinu, o ne Briuseliu.

Pažeminimą pusę milijardo gyventojų turinti Bendrija, didžiausias pasaulyje prekybos blokas, patyrė ir pernai pavasarį, kai paskutinę minutę buvo atšauktas numatytas B.Obamos ir ES lyderių viršūnių susitikimas Madride.

"Mums reikia bendros pozicijos dėl kylančių milžinių, - sakė H.Brady. - Bet iki šio tikslo - dar labai toli".

JAV ambasadorius Belgijoje, kurios sostinėje įsikūrusios svarbiausios Bendrijos institucijos, trečiadienį pareiškė, kad B.Obamos nesėkmė kadencijos vidurio rinkimuose į Kongresą nepaveiks ES ir JAV ryšių.

"Pasibaigus rinkimams galėsime daugiau dėmesio skirti užsienio politikai, - sakė ambasadorius Howardas Gutmanas. - Manau, užsienio politikai bus suteiktas papildomas postūmis. Ji tikrai nebus paralyžiuota".

Tačiau respublikonų pergalė, prie kurios nemažai prisidėjo ultrakonservatyvus Arbatėlės judėjimas, komplikuos neišspręstus užsienio politikos klausimus, kurių sprendimui arba reikalingas Kongreso pritarimas, arba jie gali turėti pasekmių biudžetui.

Įtakingi respublikonų kandidatai, pavyzdžiui, atmetė pasaulio mokslininkų nuomonę, kad žmogaus veikla prisideda prie klimato pokyčių.

Tuo tarpu ambicingas įstatymo projektas dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetalų ribojimo tebėra įstrigęs Senate.

Visa tai tik patvirtina, kad B.Obamos laukia rimti sunkumai siekiant pasaulinio klimato kaitos susitarimo.

Jei Jungtinės Valstijos nepriims įstatymų dėl klimato, "europiečiams teks rasti naują pagrindą deryboms", sakė Europos Komisijos atstovė spaudai Maria Kokkonen, atsakinga už veiksmus klimato srityje.

JAV Kongresas taip pat gali blokuoti naujos branduolinės ginkluotės mažinimo sutarties su Rusija (START II), kurią balandį pasirašė B.Obama ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, ratifikavimą.

"Tai turės neigiamos reikšmės JAV ir Rusijos santykiams" ir savo ruožtu paveiks ES ir Rusijos santykius, sakė A.de Vasconcelosas.

Kita vertus, analitikai mano, kad bus tęsiamos pastangos susitarti dėl pasaulinės ekonominės politikos.

Tai bus daroma, "nebent Arbatėlės judėjimas pastūmės JAV prie didesnio protekcionizmo", sakė Europos Parlamento narys iš Vokietijos Elmaras Brokas, kuris yra europarlamentarų delegacijos ryšiams su Jungtinėmis Valstijomis pirmininkas.

Kalbant apie Artimuosius Rytus analitikai mano, kad B.Obamos nesėkmė rinkimuose atriš jam rankas mažiau paisyti žydų lobistų ir ilgalaikėje perspektyvoje suteiks daugiau derybinės erdvės.

Tačiau Europa neigiamus padarinius gali pajusti jau kitą mėnesį, kai Lisabonoje vyk JAV ir ES viršūnių susitikimas, kur, tikėtina, B.Obama nenorės prisiimti įsipareigojimų, kol nenusprendė, kokios strategijos laikytis santykiuose su Kongresu, sakė A.de Vasconcelosas.