Ketvirtadienį EBPO atstovas spaudai Stephenas Di Biasio sakė „EUobserver“, kad organizacija „neįprastą“ veiklą savo IT tinkle pirmą kartą pastebėjo dar rugpjūtį, tačiau iš kompiuterių vis dar nepavyksta galutinai pašalinti kenksmingų programų, nors EBPO jau kreipėsi pagalbos į Prancūzijos saugumo tarnybą ir privačias kibernetinės apsaugos firmas.

„Mūsų komanda stengiasi užblokuoti jų prisijungimo taškus, tačiau šiai dienai dar negalime pasakyti, kad išvalėme juos iš savo sistemos“, - sakė jis.

„Žinome, kad tai gana sudėtinga ataka. EBPO turime tikrai aukšto lygio apsaugos protokolus, o jie sugebėjo apeiti šias saugumo priemones. Matome, kad tai nėra naikinanti ataka. Akivaizdu, kad žvejojama informacija. Kadangi EBPO dirba daugybėje sričių, jie tiesiog dairosi, ką galėtų rasti“.
S. Di Biasio teigimu, kenksminga programa į sistemą greičiausiai pateko per USB atmintinę, o atakos vykdomos iš „skirtingų geografinių teritorijų, daugelis taškų yra Azijoje“. Jis negalėjo pasakyti, ar tai kurios nors vyriausybės, ar privačių asmenų darbas.

Apie šią programišių ataką pirmą kartą buvo paskelbta tik šį trečiadienį specializuotame Paryžiaus naujienų tinklalapyje „Intelligence Online“, likus vienai dienai iki kibernetinių atakų pratybų, organizuojamų „Enisa“, ES informacijos apsaugos agentūros, ir Jungtinių tyrimų centro, Europos Komisijos mokslinio padalinio.

Ši internetinės atakos simuliacija prasidėjo ketvirtadienį 10 valandą ryto Briuselio laiku ir tęsis iki vakaro. Jos metu 130 ekspertų operaciniame centre Graikijoje bei kitose Europos vietose bandys įdiegti netikras kenksmingas programas „svarbiausiose interneto paslaugų srityse“ ir tuo pačiu metu blokuoti jų diegimą.

Tai pirmos tokios visos Europos pratybos, kuriose dalyvauja 20 ES šalių kartu su Norvegija ir Šveicarija.

Rugsėjį Europos Komisija pasiūlė priimti naują įstatymą, kuris leistų programišius bausti laisvės atėmimu iki penkerių metų, o „Enisai“ suteiktų daugiau galių, kovojant su nusikaltimais internete.