Pranešimas pasirodė praėjus kelioms dienoms po opozicinės Socialistų partijos (SP) raginimo surengti referendumą. SP buvo viena iš sėkmingos kompanijos, pavadintos „Ne“ lyderių, 2005 metais atmetusios ES pasiūlytą konstituciją.

Priešiškai imigrantų atžvilgiu nusiteikusios valdančiosios PVV partijos narys, parlamentaras Louisas Bontesas teigė, kad jo frakcija sieks referendumo tuo atveju, jeigu nebus sugriežtintos baudos ES šalims, kurios per daug išlaidauja, o dėl to kenčia turtingesnės valstybės, savo ištekliais turinčios gelbėti išlaidūnus.

Pasak deputato, PVV nežada laukti ES Europos Vadovų Tarybos Pirmininko Hermano Van Rompuy sugrįžtant į Europos Vadovų Tarybą gruodžio mėnesį su siūlomais sutarties pakeitimais, ir yra pasiruošusi sutartį pakeisti pati.

Partija kol kas nenurodė, kokius sutarties pakeitimus yra numačiusi, tačiau manoma, kad tarp jų galėtų būti specialios nuostatos dėl griežtų baudų išlaidžioms ES valstybėms narėms, viršijančioms ES lyderių nustatytas išlaidas.

Atmetus PVV partijos siūlomus pakeitimus, partija pareikalaus referendumo.
„Tuomet mes paklausime piliečių nuomonės, ar jie yra pasirengę pareikalauti įsipareigojimų už suteiktą finansinę pagalbą iš tokių valstybių kaip Graikija ar Ispanija“, - Nyderlandų spaudos pranešimuose teigė L.Bontesas