EK teigimu, mokestinė injekcija, kurios Rumunija turėtų sulaukti kitų metų vasarį arba kovą, bus įvykdyta jeigu Rumunijos vyriausybė imsis esminės pensijų reformos ir socialinių išmokų mažinimo priemonių. Kreditoriai taip pat naudojasi galimybe pareikalauti, kad Rumunijoje būtų įstatymiškai sureguliuotas darbo užmokestis bei tęsiamas šalies deficito mažinimas.

Išmoka yra paskutinioji iš praėjusiais metais numatytos 20 milijardų eurų ES ir Tarptautinio Valiutos Fondo (TVF) bei Pasaulio banko paskolos dalis. Finansinės paramos proga planuojamas ekspertų iš EK, Pasaulio banko ir TVF 12 dienų vizitas Rumunijoje. Siekdama užtikrinti, kad paskola bus gauta, ir išvengti skolos įsipareigojimų nevykdymo rizikos, Rumunija sutiko vykdyti plataus masto ekonomines ir struktūrines reformas: laikytis griežtos taupymo programos, padidinti konkurencingumą ir sureguliuoti šalies biudžeto išlaidas.

1,2 milijardo eurų yra ketvirtoji EK Rumunijai skirta išmokos dalis. Parama buvo skiriama dalimis norint įsitikinti, kad šalis laikysis užsibrėžtų tikslų įgyvendindama reformas.

Komisija prognozuoja, kad Rumunijos ekonomika, kuri praėjusiais metais smuko 7,1 proc., šiemet turėtų sumažėti dar 2 proc. Tačiau tikimasi, kad jeigu bus imtasi veiksmingų priemonių, smukimas iki šių metų pabaigos bus sumažintas 1,5 proc. Tai turėtų padėti Rumunijos vyriausybei pasiekti, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) sudarytų 4,4 proc. - tai buvo numatyta 2011 m. biudžeto plane. Nuo 2009 m. Rumunijos BVP smuko iki 7,2 proc., o šiemet buvo prognozuojamas 6,8 proc. Pasak ekspertų, kad 2012 m. biudžeto deficitas būtų sumažintas iki 3 proc., būtinos darbo užmokesčio, pensijų ir sveikatos apsaugos sistemos reformos.