"Po konsultacijų su šalimis narėmis, Europos Parlamentu ir Europos Komisija, (ES) vyriausioji atstovė ir viceprezidentė Catherine Ashton nusprendė, kad Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) turėtų įsikurti vadinamajame Axa/Triangle pastate, nes šis sprendinys taupiausias ir veiksmingiausias", - jos atstovas spaudai Darrenas Ennisas trečiadienį paskelbė savo tinklalapyje.

"EUobserver" mano, kad C.Ashton siekia artimiausiomis savaitėmis pasirašyti sutartį dėl būstinės nuomos, o darbuotojai į ją pradės keltis ateinančių metų pradžioje. Persikraustymą visiškai užbaigti planuojama iki balandžio.

EIVT, kuri oficialiai pradės veikti gruodžio 1 dieną per "Axa" pastate vyksiančią ceremoniją. Šiame pastate dabar veikia kelios Bendrijos tarnybos, tarp jų ES Personalo atrankos biuras (EPSO), taip pat kelios kavinės ir užkandinės.

EIVT generalinis sekretorius Pierre'as Vimontas darbą taip pat pradės gruodžio 1 dieną, o biudžeto ir personalo vadovas Davidas O'Sullivanas - lapkričio 15 dieną.

Tačiau abu jie iš pradžių dirbs šalia dabartinio C.Ashton biuro , esančio "Berlaymont" pastato, kuriame taip pat įsikūrusi Europos Komisija, 12-ame aukšte, kitapus gatvės nuo "Axa" pastato.

C.Ashton anksčiau prašė Europos Tarybos leisti įsikurti jos tarnybai "Lex" pastate, esančiame kitapus judrios gatvės, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo. Į antrą pasirinktą vietą - "Charlemagne" pastato, kurį nuo pagrindinės ES vykdomosios valdžios institucijos būstinės skiria vienos krypties eismo gatvė - Bendrijos diplomatijos tarnyba būtų galėjusi įsikelti tik po metų.

EIVT už 50 tūkst. kvadratinių metrų ploto patalpas per metus mokės 12 mln. eurų (41,4 mln. litų). ES pareigūnai pabrėžė, jog už šiuo metu diplomatinio korpuso būsimųjų darbuotojų naudojamų biurų nuomai aštuoniuose atskiruose pastatuose Briuselyje per metus išleidžiama 25 mln. eurų (86,3 mln. litų).

Tuo tarpu Belgijos draudimo ir nekilnojamojo turto bendrovė "Axa" leido C.Ashton vienerius metus nemokėti už nuomą, kad užsitikrintų šį kontraktą.

"Triangle" pastatas yra suskirstytas į šešias dalis, iš kurių kiekviena pavadinta ES įkūrusių šalių sostinių vardais.

Prabangiausi biurai yra "Hagos" sparno septintajame aukšte, iš kurio atsiveria vaizdas į ES Tarybos ir Europos Komisijos būstines prie Schumano žiedo. Tuo tarpu iš "Liuksemburgo" sparno matosi žaliuojantis "Penktųjų metinių" parkas.

"Ši pusė daug gražesnė. Tačiau kita pusė geresnė, jeigu ji (C.Ashton) norės prižiūrėti, kur visi vaikšto", - "Axa" atstove juokaudama sakė "EUobserver" per rugpjūtį vykusią ekskursiją po būsimus EIVT biurus.