Į naujosios ES diplomatinės tarnybos generalinio sekretoriaus postą – antrą pagal svarbą po tarnybos vadovės Catherine Ashton – paskirtas Prancūzijos ambasadorius Jungtinėms Amerikos Valstijoms Pierre Vimontas.

EIVT Vyriausiuoju vykdančiuoju pareigūnu taps Komisijos generalinis direktorius prekybai airis Davidas O'Sullivanas. Anksčiau jis yra dirbęs buvusio Komisijos pirmininko Romano Prodžio kabineto vadovu.

Numatoma, kad EIVT dirbs iš viso apie 7000 darbuotojų, o pati tarnyba suteiks Europai stipresnį ir vieningesnį balsą pasaulyje. EIVT dirbs ir pareigūnai, deleguoti nacionalinių diplomatinių tarnybų, taip pat Europos Komisijos ir Ministrų Tarybos atstovai. Naujasis tarnybos pastatas per metus mokesčių mokėtojams kainuos apie 12 mln. eurų.

Tarnybos vadovė, vyriausioji ES diplomatė Catherine Ashton anksčiau dirbo ES prekybos komisare, tačiau neturi didesnės patirties aukščiausio lygio užsienio reikalų politikoje, tad jos paskyrimas prieš beveik metus nustebino daugelį stebėtojų.

Pristatydama į pareigas paskirtus naujuosius pareigūnus, ji sakė, kad Pierre Vimontas „yra itin gerbiamas diplomatų bendruomenėje ir atsineš turtingą žinių ir užsienio politikos klausimų išmanymo bagažą“.

„Davidas O'Sullivanas aukščiausiu lygiu dirbo Europos Komisijoje, o taip pat turi diplomatinės patirties“, - kalbėjo ji.

P. Vimontas bus atsakingas už tarnybos politiką, tuo tarpu D. O'Sullivanas rūpinsis biudžeto ir personalo administravimu.

Kritikai teigia, kad EIVT dubliuos valstybių narių ambasadų darbą ir papildomai kainuos mokesčių mokėtojams. Tačiau dauguma ES politikų tvirtina, kad Sąjungai reikia stiprinti diplomatinius pajėgumus pasaulyje, kad šie atitiktų jos ekonominę galią, ypač dabar, kai Kinija ir Indija tapo pagrindinėmis varžovėmis.