Šią savaitę Portugalijos mažumos vyriausybei nepavyko pasiekti susitarimo dėl biudžeto su pagrindine opozicine partija, nes ši pasitraukė iš derybų. Į tai sureagavo rinkos – padidėjo Portugalijos obligacijų ir panašių Vokietijos obligacijų kursų skirtumas.

Portugalijos finansų ministras perspėjo, kad, jei biudžetas nebus patvirtintas, „šalis atsidurs rimtoje padėtyje su grėsmingais ekonominiais padariniais“. Portugalai stengiasi išvengti Graikijos likimo, todėl naujame biudžete siūlomos tokios priemonės, kaip PVM didinimas nuo 21% iki 23% bei atlyginimų mažinimas, kurios ir yra pagrindinė nesutarimų priežastis.

Tuo metu Airija trečiadienį pareiškė, kad išlaidas 2011–2014 m. apkarpys dvigubai daugiau nei anksčiau planavo – nuo 7,5 mlrd. iki 15 mlrd. eurų. „Tai skaudus, bet būtinas žingsnis siekiant ekonomikos atsigavimo“, - sakė Airijos ministras pirminnkas Brianas Cowenas.

Šalies spauda skaičiuoja, kad tai reiškia apie 10 mln. eurų sumažėjusias išlaidas kiekvieną dieną ketverius metus.

Airijos premjero teigimu, nauji apkarpymai pakenks ekonomikos augimui, tačiau perspėjo, kad kitaip šalis rizikuoja „būti visai nebepajėgi skolintis“. Didinant karpymus, šalyje imama abejoti vyriausybės veiksmais. ES pareigūnams tenka neigti kalbas, kad tai jie verčia Airijos vyriausybę to imtis.

O Graikijai, panašu, 2010 m. nepavyks pasiekti 8,1 % BVP deficito, kaip ji yra pasižadėjusi ES ir TVF.