Anot Ankaros transseksualų teisių gynimo grupės Pembe Hayat („Rožinis gyvenimas“), policininkai penketuką sustabdė gegužės mėnesį, teigdami, jog jos užsiima prostitucija, pagriebę už plaukų ištraukė jas iš automobilio, sumušė guminėmis lazdomis ir apipurškė ašarinėmis dujomis.

Penkios tarptautinės organizacijos, tarp jų ir Niujorke įsikūręs Žmogaus teisių stebėtojas (HRW) bei Briuselyje veikianti Tarptautinė lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų asociacija (ILGA), bendrame laiške paragino Turkijos valdžią panaikinti kaltinimus ir pareikalauti policijos pareigūnų atsakomybės. Jų teigimu, per pastaruosius keletą metų Turkijoje buvo užpulti ir nužudyti daugiau kaip dešimt transseksualų, daugiausia prostitučių.

Lygybė ir žmogaus teisės yra pagrindiniai ES teisės kriterijai, kuriuos Turkija turi perkelti į savo teisinę bazę iki derybų dėl stojimo į ES pabaigos. Artimiausią šalies pažangos ataskaitą ES paskelbs lapkričio 9 d.

Selimas Kuneralpas, Turkijos ambasadorius ES, atrodo, tiki, kad šis atvejis – kurį jis vadina „pavieniu incidentu“ - neturės didelės įtakos bendram šalies įvertinimui.

„Komisijos ataskaitoje minimi tokie klausimai. Ataskaitose sakoma, kad Turkija pakankamai gerai įgyvendina Kopenhagos kriterijus, kad derybos dėl stojimo tęstųsi“, - sakė jis, turėdamas galvoje ES kriterijų rinkinį, į kurį įeina demokratija, žmogaus teisės ir ekonomikos standartai.

S. Kuneralpas teigė, kad neseniai Turkijos priimtame konstitucinės reformos pakete yra nuostatos, panaikinančios įvairaus pobūdžio diskriminaciją, taip pat ir lyties ar seksualinės orientacijos pagrindu, vis dėlto jis pripažino, kad „kultūra yra kitas dalykas“ ir kad turės praeiti laiko, kol tos vertybės bus „įdiegtos“ visuomenėje.