Antradienį Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto posėdyje europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis informavo kolegas apie bendrus Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos bendradarbiavimo projektus energetikos, transporto ir kultūros srityse. Jis pabrėžė, kad Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitas Minske praeitą savaitę vertintinas ir per šią prizmę, skelbiama J. V. Paleckio pranešime spaudai.

Rugsėjį Lietuva, Ukraina ir Baltarusija apsisprendė dėl grupės bendrų energetikos, transporto ir kultūros projektų, kuriuos ketina įgyvendinti remiamos Europos Sąjungos. Tai muitinių modernizavimo ir kompiuterizavimo, investicijų į geležinkelio linijas, elektros energijos transportavimo, atsinaujinančių energijos šaltinių išgavimo projektai.

Komiteto posėdyje dalyvavusio Europos Komisijos plėtros ir Europos kaimynystės politikos komisaro Štefano Fiulės europarlamentaras pasiteiravo, kaip jis vertina ES-Baltarusijos santykius artėjant gruodžio 19 dienos prezidento rinkimams šioje šalyje.

Š.Fiulė pažymėjo, kad rinkimai - visuomet nauja galimybė parodyti pokyčius, tačiau kol kas komisaras nemato pastebimų veiksmų iš Minsko pusės, kurie pagerintų sąlygas vykti demokratiškiems rinkimams. "Ar jie vyks pagal demokratiškus standartus, nulems valdžia ir žmonės", - pridūrė komisaras.

"Prezidentas žino, ko iš jo nori ES, kad pripažintų - judama į priekį demokratijos keliu. Tuo tarpu ES valstybės uždegė žalią šviesą mandatui deryboms vizų kainų mažinimo susitarimui. Tai padės baltarusiams artimiau susipažinti su Europos Sąjunga", - sakė jis.

Komisaras nuogąstavo, kad ekonomikoje Baltarusija netrukus gali susidurti su dideliais sunkumais. "ES-Baltarusijos santykiai yra neįgyvendintų galimybių istorija. Mes siūlome bendradarbiauti. Kamuolys jų pusėje. Norėtume baigti žaidimus ir pradėti kartu dirbti,"- pažymėjo jis.

J.V. Paleckis yra Europos Parlamento delegacijos ryšiams su Baltarusija vicepirmininkas. Jis taip pat paskirtas ES-Baltarusijos partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo pranešėju.