„Trečią kartą per dešimt metų tai kubietis. To jau per daug. Tai politinis sprendimas, kuris žlugdo šiuos apdovanojimus“, - kalbėjo Prancūzijos europarlamentarė Marie-Christine Vergiat, kai buvo paskelbtas laimėtojas. Kandidatai iš Kubos jau gavo premiją 2002 m. ir 2005 m.

Balsuoti už G. Farinas agitavo centro-dešinioji Europos liaudies partijos (ELP) frakcija ir antifederalistai Europos konservatoriai ir reformatoriai. Šaltiniai iš EP sako, kad sandoryje dalyvavo ir Žalieji. Jų teigimu, Žalieji ir ELP susitarė dėl trijų finalistų sąrašo, į kurį pateko G. Farinas, Izraelio buvusių karių organizacija „Breaking the silence“ ir Etiopijos opozicijos politikė Birtukan Mideksa. Kaip kalbama, nemažai ELP narių balsavo už Žaliųjų kandidatą – „Breaking the silence“, o galutiniame balsavime, kai ši organizacija iškrito, Žalieji parėmė ELP kandidatą G. Farinas.

Žaliųjų frakcijos atstovai neigia tokius kaltinimus.

Tačiau tiek patys Žalieji, tiek Socialistų frakcija paprašė EP pirmininką Jerzy Buzeką apsvarstyti, ar nevertėtų nuo kitų metų pakeisti balsavimo tvarką. Šiuo metu galutinį sprendimą už uždarų durų priima politinių frakcijų lyderiai.