Šiuo metu jis jau yra uždraustas 15 ES šalių, tarp jų ir Lietuvoje. Europos Komisija spalio 20 d. likusioms ES valstybėms pasiūlė uždrausti šio preparato gamybą ir platinimą.

Komisijos teigimu, mefedronas „siejamas su mažiausiai 37 mirties atvejais vien tik Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje“, o pranešimą paskatino Europos narkotikų kontrolės ir priklausomybės nuo narkotikų stebėjimo centro ataskaita, anot Komisijos, parodžiusi, jog „mefedronas gali sąlygoti ūmius sveikatos sutrikimus ir sukelti priklausomybę“.

Tačiau šioje ataskaitoje iš tiesų teigiama, kad tarp narkotiko ir mirčių neįmanoma tvirtai įrodyti tiesioginio priežastinio ryšio: „Užregistruotas nedidelis mirties atvejų skaičius, kuris, kaip manoma, tiesiogiai susijęs su mefedrono vartojimu“.

Atrodo, kad tik dviejų mirčių iš 37 užfiksuotų vienintelė priežastis buvo „miau miau“ – vienos Švedijoje ir vienos JK. Kitais atvejais, kaip teigiama, jo poveikį galėjo sustiprinti kiti narkotikai, sveikatos problemos ar traumos.

Ataskaitoje teigiama, kad mefedrinas paprastai sukelia nesunkų pašalinį poveikį (griežimą dantimis, prakaitavimą, galvos skausmus, pykinimą, paranoją, nosies gleivinės pažeidimus ir pan.), o rimtesni efektai (širdies smūgiai ar širdies ritmo sutrikimai) pasitaiko „retai“. Be to, panašu, kad narkotiko toksiškumas priklauso nuo suvartotos dozės. Deja, šiuo metu apie mefedriną ir jo poveikį turima per mažai duomenų, kad būtų galima spręsti, kokia jo dozė yra pavojinga gyvybei. Apskritai beveik nėra mokslinių jo tyrimų.

Nepaisant pranešimų apie mirties atvejus, kai kurie ES šalių atstovai prieštarauja Komisijos pasiūlymui, teigdami, kad narkotiko draudimas tik paskatins nelegalios mefedrono rinkos atsiradimą, o jo draudimas tėra politinis žingsnis, nepagrįstas moksliniais įrodymais.