Gente, Belgijoje, susirinkę ES gynybos ministrai sutiko, kad būtina daugiau bendradarbiauti ir paprašė Europos gynybos agentūrą parengti ataskaitą, kurioje būtų išvardintos potencialios bendradarbiavimo sritys, tačiau kai kurie įspėjo, kad, visoms valstybėms mažinant išlaidas gynybai, tokios ambicijos gali būti perdėtos.

Prancūzijos gynybos ministras Hervé Morinas pareiškė, kad ES šalys turėtų nusistatyti, už kurias sritis ir toliau turėtų atsakyti nacionalinės institucijos, o kuriose būtų galima veikti kartu.

„Visos pasaulio šalys persiginkluoja, o europiečiai, kurie ir prieš krizę skyrė tam nedidelius biudžetus, dabar dar labiau juos sumažino“, - kalbėjo ministras. - „Europos pajėgumo klausimas yra aukščiau visų kitų klausimų: ar europiečiai nori patys būti aktoriai tarptautinėje scenoje, ar nori tik vaidinti kieno nors kito parašytą scenarijų?“.

Belgijos gynybos ministras Pieteris De Cremas teigė, kad tam tikra pažanga vyksta, ir priminė, kad prieš dvi savaites pasirašytas susitarimas tarp Nyderlandų, Belgijos, Prancūzijos ir Vokietijos numato suburti bendrai valdomą dviejų šimtų oro transporto priemonių komandą. Norą prisidėti prie šio dalinio formavimo išreiškė ir Ispanija su Liuksemburgu. Tokį tarptautinį sraigtasparnių pulką būtų galima panaudoti ir skubiai pagalbai nelaimių atvejais, ir kautynėse.