Draudimai atvykti į ES kol kas pratęsti iki kitų metų spalio 30 d. Pavardžių sąrašas į pageidaujamus ir nepageidaujamus suskirstytas tam, kad ES galėtų nepažeisti savo užsienio politikos nuostatų, tačiau tuo pačiu metu turėtų su kuo derėtis dėl reformų.

Dėl šių priemonių ir lydinčiojo komunikato ES diplomatai Briuselyje sutarė ketvirtadienį, o pirmadienį dokumentą turėtų pasirašyti užsienio reikalų ministrai.

Komunikate sakoma, kad ES ir Baltarusijos aukšto lygio politinis dialogas yra „būdas pasiekti tarpusavio supratimą ir sukurti galimybes aptarti rūpimus klausimus“.

Dokumente „giliai apgailestaujama“ dėl „pažangos trūkumo“ tokiose srityse kaip lygybė prieš įstatymus, žmogaus teisės, žodžio laisvė, asociacijų ir susirinkimų laisvė. Be to, jame Baltarusijos valdžios institucijos raginamos užtikrinti, kad gruodį vyksiantys prezidento rinkimai atitiks „tarptautines normas ir standartus“, ir palankiai vertinama tai, kad Minskas pakvietė dalyvauti ES stebėtojus.

Europos Komisija yra Baltarusijai parengusi vadinamąjį Jungtinį laikinąjį planą (JLP) – tai gal dvidešimties puslapių apimties sąrašas vardijantis reformas, kurios turi būti įvykdytos per artimiausius 3–5 metus. JLP turėtų būti pradėtas vykdyti po rinkimų, jeigu per juos nebus didesnių pažeidimų (pavyzdžiui, masinių suėmimų ar smurto prieš piliečius), ir jei sutiks pati Baltarusija.

Baltarusijai tai būtų labai svarbus žingsnis, leidžiantis santykiuose su ES faktiškai pasivyti palankiau ES atžvilgiu nusiteikusias postsovietines šalis – Gruziją, Moldovą, Ukrainą.