ES vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstrom išsiuntė laišką Serbijos ir Makedonijos vidaus reikalų ministrams – Ivicai Dačičiui ir Gordanai Jankulovskai – įspėdama, kad jų šalių piliečiams gali būti panaikintas leidimas įvažiuoti į ES be vizos.

C. Malmstrom laiškus galima laikyti dvigubu perspėjimu, nes, jei dabartinė situacija nepasikeis, gali būti ne tik atnaujintas vizų režimas su Serbija ir Makedonija, bet ir atidėtas ES sprendimų dėl vizų panaikinimo kitoms Balkanų šalims (Bosnijai ir Hercegovinai, Albanijai) priėmimas.

Labiausiai dėl Balkanų gyventojų antplūdžio susirūpinusios Vokietija ir Belgija. Bavarijos regiono vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas pranešė ketinąs siekti, kad vizų režimas Serbijos ir Makedonijos piliečiams būtų sugrąžintas.

Jo teigimu, Bavarijoje per šiuos metus Serbijos piliečių prieglobsčio prašymų padaugėjo nuo 59 iki 130, o makedoniečių – nuo vos vieno iki 260.

Šių abiejų šalių bei Afganistano gyventojai sudaro didžiausią prieglobsčio prašytojų dalį Vokietijoje. Tiesa, teisę legaliai gyventi Vokietijoje paprastai gauna vos 1-2 procentai iš visų, pateikusių prašymus.

Belgijoje vos per du mėnesius – liepą ir rugpjūtį – prieglobsčio pasiprašė 210 makedoniečių, 387 serbai ir net 736 Kosovo piliečiai.

Belgijos imigracijos ministras jau antrą kartą šiais metais lankosi šių šalių sostinėse, ragindamas jų vietos politikus ir vyriausybių atstovus spręsti šią problemą ir teigdamas, kad ES narės nelinkusios suteikti prieglobsčio žmonėms, paliekantiems savo gimtines tik dėl ekonominių priežasčių.