Numatomas biudžeto augimas yra šiek tiek mažesnis, negu iš pradžių siūlė Europos Komsija, tačiau žymiai didesnis negu 2,9 proc., kuriuos palaikė dauguma šalių narių.

Nuo spalio 27 d. valstybės narės ir Parlamento derybininkai per tris savaites turės suderinti dokumento tekstą. Jei to padaryti nepavyks, bus laikomasi 2010 metams parengto biudžeto, o tai gali sukelti painiavą.
Sidonia Jedrzejewska, europarlamentarė, parengusi biudžeto projektą, sakė, kad mažesnis biudžetas yra nelogiška, ypač dabar, kai Lisabonos sutartis ES verčia vykdyti daugiau įsipareigojimų.

„ES biudžetas nėra toks pats kaip nacionalinis biudžetas, jis orientuotas į investicijas ir yra kovos su krize įrankis“, - aiškino ji.

Sunkumų derantis su valstybėmis narėmis gali sukelti ne tik pats biudžeto padidinimas, bet ir keletas kitų veiksnių. Pavyzdžiui, tai, kad, siekiant neatitolti nuo daugiamečio biudžeto tikslų, europarlamentarų pasiūlyme numatoma sumažinti išlaidas daugeliui valstybėms narėms labai svarbių sričių, tarp jų – eksperimentiniam branduolinės sintezės projektui („Iter“).

Europarlamentarai taip pat mėgina susieti 2011 m. ES biudžeto klausimą su diskusijomis dėl ES „nuosavų išteklių“, kurias šios savaitės pradžioje inicijavo Komisija ir kurios kol kas sulaukė ugningo dalies valstybių narių pasipriešinimo.