Pasak jo, prezidentės vizitas į Minską nebuvo siurprizas Briuseliui, skelbiama pranešime. Apie jį žinojo ES Vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Catherine Ashton.

"Neoficialūs šaltiniai Europos Komisijoje pabrėžė, kad šis vizitas gali būti naudingas ES. Kiek kalbėjausi su kolegomis Europos Parlamento Baltarusijos delegacijoje, dauguma irgi laikosi tokios nuomonės. Lukašenka yra vienas iš 15 kandidatų prezidento rinkimuose. Paprastai atvykęs aukštas svečias tokiais atvejais susitinka su visais kandidatais, tačiau šiuo atveju tai neįmanoma. Baltarusijos išimtinė padėtis leidžia suprasti, kodėl Prezidentė šį kartą susitiko tik su Lukašenka", - sakė europarlamentaras.

Tai, pasak deputato, kad Lietuva kitąmet pirmininkaus ESBO, irgi uždeda ypatingą antspaudą šiam vizitui. ESBO dėjo ir dės pastangas, kad Baltarusija surengtų demokratiškesnius rinkimus ir kai ko pasiekė. Neseniai Baltarusijoje priimtas naujas rinkimų įstatymas ESBO buvo įvertintas kaip žingsnis pirmyn.

Komentuodamas, ar Baltarusijos rinkimai šįkart bus demokratiški, J.V. Paleckis sakė, kad nepraranda vilties išvystyti Baltarusijoje ne tik kosmetinius rinkimų tvarkos pataisymus, tačiau ir rimtesnį poslinkį demokratiškumo ir žmogaus teisių vystymo link.

Parlamentaras iš Lietuvos teigia, kad suprastėjus Rusijos – Baltarusijos santykiams, būsimi rinkimai verčia Baltarusijos vadovą ieškoti alternatyvų: jei prezidento rinkimų rezultatų nepripažins nei ES, nei Rusija, ko kol kas nėra buvę, A. Lukašenkos padėtis smarkiai pasunkės.

Dvišalių Lietuvos ir Baltarusijos santykių aspektu šis vizitas atnešė konkrečius rezultatus ir naujus susitarimus. "Briuselyje ir Strasbūre gerai suprantama, kad Baltarusijos kaimynės šiek tiek lenkia kitas ES valstybes santykių su Baltarusija plėtroje", - sakė J.V. Paleckis.

J.V. Paleckis yra Europos Parlamento delegacijos ryšiams su Baltarusija vicepirmininkas. Jis taip pat paskirtas ES-Baltarusijos partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo pranešėju.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks gruodžio 19 dieną.