Europarlamentarai ilgai ginčijosi dėl šio klausimo. Anot „European Voice“ šaltinių, vienas iš pasiūlytų kompromisų numato 6 savaites mokėti 100%, o likusias 14 savaičių – 80% atlyginimo. Liberalai mano, kad minimalios motinystės išmokos galėtų siekti 75% darbo užmokesčio.

Parlamento balsavimas dėl šio pasiūlymo numatytas ateinantį antradienį. Socialistų frakcija šiandien vykstančiame Parlamento vadovų susitikime ketina siūlyti balsavimą atidėti vienam mėnesiui. Beje, balsavimas šiuo klausimu jau buvo vieną kartą atidėtas, nes europarlamentarai paprašė atlikti išsamesnį šio teisės akto galimo poveikio vertinimą. Rugsėjį pristatytas poveikio vertinimas tik sustiprino abejones.

Tyrimo duomenimis, Parlamento pasiūlymas kasmet 1,9 mlrd. eurų padidintų Vokietijos išlaidas, o britams tektų sukrapštyti papildomus 1,7 mlrd. eurų (kai kurie šaltiniai teigia, kad šios sumos netgi per mažos). Motinystės atostogų pailginimas turėtų ir teigiamą poveikį, pavyzdžiui, vaikų vystymuisi ir lyčių lygybei, tačiau šią naudą sunku išmatuoti. Šaltinių teigimu, į diskusiją Parlamente pakviesti ekspertai net nesutarė tarpusavyje ir pateikė skirtingas nuomones.

Šalių vyriausybės vieningai nepritaria pasiūlymui visas 20 savaičių mokėti viso atlyginimo dydžio išmokas, todėl toks pasiūlymas greičiausiai bus atmestas. Valstybių narių ministrai turėtų paskelbti savo pozicijas gruodžio mėnesį, tačiau panašu, kad tai irgi bus atidėta.