Praėjusią savaitę EP biudžeto komitetas pasiūlė pataisų paketą Europos Komisijos pristatytam ES 2011 m. biudžetui. Tarp kitų pasiūlymų, europarlamentarai nori, kad valstybės narės pradėtų derybas dėl sąjungos „nuosavų išteklių“ sukūrimo, kas reikštų pirmą istorijoje tiesioginį mokestį ES. Tačiau tokiai save išlaikančios ES idėjai griežtai pasipriešino kelios valstybės narės. Ko gero, tikrasis mūšis dėl šio klausimo vyks kitą savaitę, kai susitiks abiejų pusių derybininkai.

A. Lamassoure, vadovaujantis Europos Parlamento biudžeto komitetui, kalbėjo, kad visos institucijos turės nusileisti ir rasti bendrą susitarimą, nes kitaip Europą ištiks krizė. Ginčai dėl ES finansavimo praeityje jau yra tapę didelių Europos krizių priežastimi ar paskatinimu, tarp jų ir 1965 m. „tuščios kėdės“ krizė, kai tuometinis Prancūzijos prezidentas Charles de Gaulle, atsakydamas į Komisijos pasiūlymą pačiai susirasti šaltinių bendrajai žemės ūkio politikai finansuoti, atšaukė savo atstovą iš Ministrų Tarybos.

Šį kartą europarlamentarai nori sukurti tokį finansavimo mechanizmą, kuris visuotinio taupymo laikotarpiu sumažintų kiekvienos šalies narės įnašus į Europos biudžetą. Jie tikina esą atviri bet kokioms idėjoms, kaip surinkti lėšų, kad ES galėtų išlaikyti pati save. Ateinančią savaitę siūlymus pateiks Komisija; manoma, kad tarp jos numatomų galimų finansavimo mechanizmų bus kokio nors tipo finansinis mokestis.