Pasenusius ir daug kur fragmentiškus ES energijos tinklus turėtų pakeisti „Vieningas Europos energijos tinklas“, sakoma Komisijos komunikato dėl energijos infrastruktūros prioritetų projekte.

„Energijos poreikiai ir priklausomybė nuo iškastinio kuro artimiausiais metais toliau augs, todėl išlyginti energijos tiekimą Europoje taps dar sunkiau“, - rašoma dokumente.

Norint užtikrinti, kad galės Europa patenkinti augančius energijos poreikius, nekenkdama klimatui (t.y., įrengti naują elektros, dujų, naftos tiekimo bei anglies gaudymo ir laikymo įrangos insfrastruktūrą), reikalingos investicijos gali siekti net trilijoną eurų.

Tarp būsimųjų užduočių – ir visiška Baltijos šalių integracija į ES energijos rinką bei Šiaurės jūroje esančių vėjo ir bangų energetikos įrenginių integracija.

Tarp prioritetų įvardijamas ir naujų dujų tiekimo maršrutų, tarp jų – vadinamojo Pietų koridoriaus, įrengimas, saulės ir termodinaminės energijos gamyba Pietų Europos šalyse bei jų kaimynėse centrinėje Europoje.

Kai dėl išvardintų prioritetų bus galutinai sutarta, Komisija imsis rengti teisės aktus, kurie turėtų paspartinti ir palengvinti šių tikslų įgyvendinimą.