Šiuo metu aplink fabriko rezervuarą, kuriame laikomas toksiškas techninis dumblas, skubiai statomas apsauginis žemės ir akmenų žiedas, nes bijoma, kad saugykla gali vėl neatlaikyti, ir raudonasis dumblas vėl užlies aplinkines teritorijas. Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas sekmadienį teigė, kad naujas išsiliejimas „labai tikėtinas“, o aplinkos ministras Zoltanas Illesas laiko jį neišvengiamu.

Šaliai vis dar bandant likviduoti pirmojo išsiliejimo trūkus rezervuarui spalio 4 d. padarytą žalą, Vengrijos vyriausybė kreipėsi į ES pagalbos pagal Civilinės apsaugos mechanizmą. Atsiliepus į jos prašymą, penkių ekspertų iš Prancūzijos, Belgijos, Švedijos, Austrijos ir Vokietijos grupė šiandien pradėjo darbą Vengrijoje. Jie įvertins avarijos poveikį vietinei gamtai ir vandeniui bei pateiks pasiūlymus, kaip neutralizuoti dumblą gyvenamosiose ir žemės ūkio teritorijose.

Europos Komisijos pareigūnai teigė, kad lapkričio mėnesį jie ketina pateikti pasiūlymus, kaip su tokiais incidentais kovoti ateityje. Tačiau panašu, kad ES nesirengia Vengrijai suteikti pagalbos iš Europos Socialinio fondo, nes pinigais įvertinta katastrofos padarytos žala nesiekia minimalaus valstybei narei nustatyto slenksčio, nuo kurio ji gali tikėtis gauti paramą.

Incidentas  prieš savaitę įvyko Vengrijos aliuminio gamybos ir prekybos kompanijai MAL priklausančioje gamykloje, įsikūrusioje už 160 į vakarus nuo Budapešto esančiame Aikos mieste. Sugriuvus šlamo rezervuaro pylimui, nuodingo dumblo srautas nusirito per aplinkinius kaimus.

Mažiausiai septyni žmonės žuvo, o daugiau nei 150 buvo sužeisti per avariją, kurią pareigūnai vadina didžiausiu Vengrijoje su cheminių medžiagų išsiliejimu ir ekologine katastrofa.

Šlamas užteršė apie 40 kvadratinių kilometrų teritoriją, taip pat kai kuriuos Dunojaus upės intakus.