Ketvirtadienį 538 balsais prieš 47 Europos Parlamentas nutarė nuo šių metų pabaigos leisti albanams ir bosniams keliauti į ES be vizų. Tarp prieštaraujančių tam daugiausia buvo Britanijos, Prancūzijos ir Italijos politikų iš „Laisvosios ir demokratiškos Europos“ – euroskeptikų – frakcijos. Susilaikė daugiausia konservatorių ir reformuotojų frakcijos nariai, tarp kurių vyrauja britai ir lenkai.

Nepaisant Prancūzijos reiškiamo nepritarimo, tikimasi, kad valstybės narės naująją tvarką patvirtins lapkričio mėnesį. Bevize kelione džiaugtis galės tik tie, kurie turi biometrinius pasus, be to, ši tvarka negalios įvažiuojant į Airiją ir Jungtinę Karalystę.

Makedonijai, Juodkalnijai ir Serbijai bevizis režimas buvo suteiktas praėjusį gruodį. Vos atidarius sienas, į Belgiją pasipylė prieglobsčio ieškančių makedoniečių ir serbų srautas.

Keletas europarlamentarų ketvirtadienį pastebėjo, kad dabar vienintelė Vakarų Balkanų šalis, kuriai nenusimato jokios bevizės kelionės į ES perspektyvos, yra Kosovas. Kol jo nepriklausomybės nepripažins likusios penkios valstybės narės, situacija nepasikeis. Šiuo metu ES negali su Kosovu pasirašyti net pačios bendriausios prekybinės sutarties, nes dabartinis jo statusas neleidžia jo laikyti teisiniu objektu, galinčiu būti viena iš sutarties šalių.

Ne vienas europarlamentaras išreiškė nuomonę, kad šią situaciją būtina spręsti.
Kosovas dar nėra pripažintas penkių ES šalių – Graikijos, Ispanijos, Kipro, Rumunijos ir Slovakijos.