Prieš keletą metų aplinkosaugos aktyvistai pradėjo sekti modernų Pietų Korėjos žvejybinį tralerį netoli Vakarų Afrikos pakrantės, ieškodami įrodymų, kad šie nelegaliai išžvejoja senkančius Afrikos žuvų išteklius. Tačiau paaiškėjo, kad tikroji problema visai kitokia: žmonės laive buvo taip išnaudojami, kad tai priminė vergiją, kuri, atrodė, išnyko jau prieš gerą šimtmetį.

„Tai buvo siaubinga“, - sakė Duncanas Copelandas, vyriausiasis Aplinkos teisingumo fondo (ATF) aktyvistas, 2008 m. pabaigoje kartu su Siera Leonės karinėmis jūrų pajėgomis užėmęs laivą su Pietų Korėjos vėliava.

„Vyrai dirbo žuvų laikymo triume be jokių angų orui patekti ir be ventiliacijos, 40–45 laipsnių temperatūroje. Triumas buvo surūdijęs ir riebaluotas, tvyrojo karštis ir prakaito kvapas. Kambuze, kur gaminamas maistas, ropojo tarakonai, o maistas buvo laikomas šlykščiai atrodančiose dėžėse. Prausimuisi jie teturėjo siurblį, tiekiantį sūrų vandenį. Jie dvokė. Tiesiog plyšo širdis.“

Tęsdami tyrimą, ATF vieną po kito surado daugybę tokių žvejybinių piratų laivų, kai kurie jų buvo net 40 metų senumo, surūdiję ir seniai netaisyti. Tokia nelegali žvejyba naikina jau ir taip mažėjančius vandenynų išteklius bei išnaudoja žmones, dirbančius siaubingomis sąlygomis.

Pirmajame išaiškintame piratų laive su Pietų Korėjos vėliava dirbo 36 žmonių įgula iš Kinijos, Vietnamo, Indonezijos ir Siera Leonės. Aštuoni įgulos nariai gyveno mažytėje belangėje triumo patalpoje ir miegojo ant keturių kartoninių „gultų“, ištiestų ant lentų. Kol keturi iš jų miegojo, kiti keturi triume rūšiavo ir pakavo žuvis Europos rinkai, po to jie keisdavosi, tikrąja to žodžio prasme išsiridendami iš patalpos, kad į ją galėtų patekti kiti.