Europos maisto saugos tarnyba (EMST), gavusi dvidešimties tarnybą konsultuojančių mokslininkų ataskaitą, ketvirtadienį paskelbė, jog nėra jokių įrodymų, leidžiančių keisti mokslinę nuomonę dėl bisfenolio A naudojimo, ir jis yra saugus, jei jo kiekiai maži. Tačiau vienas konsultantų grupės narys nesutiko su bendrąja išvada ir teigė, jog naujoji nuomonė dėl žmogaus tolerancijos bisfenoliui A (BPA) turėtų būti tik laikina, kol bus gauta aiškesnių mokslinių įrodymų, praneša „European Voice“.

Sprendimas nuvylė už cheminę saugą kovojančius aktyvistus, bet pradžiugino plastiko gamintojus. Jei EMST būtų priėmusi neigiamą sprendimą, Europoje galėjo prasidėti draudimai gamyboje naudoti BPA, o tai sukeltų liūdnas pasekmes pramonei.

Bisfenolis A yra vienas dažniausiai pasaulyje naudojamų chemikalų, jo pridedama gaminant maistui laikyti skirtus indus, medicininę įrangą ir mobiliųjų telefonų korpusus; pramonėje jis paplito dėl gaminiams suteikiamo tvirtumo ir atsparumo karščiui.

Naujoji ataskaita patvirtino išvadas, kurias EMST buvo priėmusi 2006 m. ir 2008 m., vertindama bisfenolio A „priimtiną suvartoti kasdieninį kiekį“ . Tuomet EMST teigė, kad žmogui saugus per dieną į organizmą patenkantis kiekis yra 0,05 miligramai kilogramui kūno masės. BPA gali būti suvalgomas su maistu, kuris kontaktavo su šio chemikalo turinčiais buteliais, skardinėmis ar plastikiniais indais.

Pastaraisiais metais pasirodžius keletui naujų tyrimų, kurie paskatino kai kurias šalis uždrausti BPA, Europos Komisija paprašė EMST peržiūrėti 2008 m. išvadas.