„Moody`s“ Ispanijos turėtą aukščiausiąjį „AAA“ reitingą sumažino iki vienu laipteliu mažesnio „AA1“. Anksčiau Ispanijos reitingą atitinkamai sumažinusios jau buvo ir kitos dvi didžiosios agentūros.

Vyriausybės visuomet siekia turėti trijų A statusą, nes tai reiškia, kad jos yra mokios, ir investuotojai joms skolina žemomis palūkanomis.
Dėl šio agentūros sprendimo beveik garantuotai padidės Ispanijos skolinimosi kaštai.

Agentūros teigimu, toks sprendimas priimtas dėl Ispanijos „silpnų ekonominio augimo perspektyvų“, „reikšmingo Ispanijos vyriausybės finansinės galios sumažėjimo“ ir jos „pastebimo skolinimosi poreikio“.
„Vyriausybė tebėra jautri tolesniems rinkos svyravimams“, - teigia „Moody`s“.

Skolinimosi reitingo pažeminimas greičiausiai vėl atkreips dėmesį į Ispaniją kaip potencialiai pažeidžiamą euro zonos narę. Tokioje padėtyje šalis jau buvo šį pavasarį, įsisiūbavus ES skolų krizei, tačiau jau atrodė, kad taupymo priemonių ir struktūrinių reformų banga leido jai sėkmingai atsikratyti šio statuso.

Europos Komisija rengia pasiūlymą išplėsti skolinimosi reitingavimo rinką, ir gal net įsteigti Europos reitingų agentūrą, nes pradedama nerimauti, kad trys didžiosios reitingų agentūros mažina šalių reitingus, nesuderindamos to su ekonomikos principais, ir daro tai tada, kai mažesnis reitingas šalies rinkos įvaizdžiui gali labiausiai pakenkti.

Michelis Barnier, Europos vidaus rinkos komisaras, jau kritikavo kredito reitingų agentūras, kai šios skolų krizės metu sumažino Graikijos, Portugalijos ir Ispanijos reitingus.