Po teisingumo komisarės Viviane Reding, vidaus reikalų bei socialinių reikalų komisarų pranešimų prasidėję svarstymai, kaip elgtis su Prancūzija, užtruko dviem su puse valandos ilgiau negu buvo planuota. Galiausiai Komisijos atstovė spaudai prancūzų kalba pristatė sprendimą, kuris buvo „priimtas vienbalsiai“.

Tačiau vos kelioms minutėms praėjus po susitikimo pabaigos tapo aišku, kad nuomonės dėl šio sprendimo išsiskyrė, kai V. Reding Prancūzijos televizijai „France-24“ pareiškė, kad Komisija „nusprendė pradėti teisės pažeidimo procedūras“ prieš Prancūziją dėl į nacionalinę teisę netinkamai perkeltų ES reikalavimų dėl laisvo judėjimo.

Tuo tarpu kitoje salėje žurnalistams buvo teigiama, kad teisės pažeidimo procedūra prasidės kaip „spalio paketo“ prieš kai kurias kitas valstybes dalis, ir tai tik tuo atveju, jei Paryžius iki spalio 15 d. nepateiks teisės reikalavimų perkėlimo grafiko.

Spręsdama kitą, delikatesnį klausimą, ar Prancūzija iš tikrųjų diskriminavo konkrečią etninę grupę, Komisija nutarė, kad paduoti šalį į teismą nepakanka teisinio pagrindo.

Vėliau, kalbėdamas susitikime su žurnalistais, EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso pabrėžė, kad Prancūzijos valdžia „garantavo“, kad jokios diskriminacijos nebuvo.

Be to, J. M. Barroso atkreipė dėmesį, kad Komisija sukūrė darbo grupę romų klausimui spręsti, kuriai vadovauja V. Reding drauge su vidaus reikalu komisare Cecilia Malmstrom ir socialinių reikalų bei užimtumo komisaru Laszlo Andoru.

Darbo grupė ketina tikrinti, kaip ES valstybės narės naudoja ES pinigus, skirtus romų integracijos projektams.